Polimedence telepítési útmutató

Telepítse elkészült medencéjét házilag! Medencéink telepítése nem csak egyszerű, de gyors is!


Jelen leírás útmutatóként szolgál a Polimedence polipropilén műanyag medencéinek telepítéséhez. A telepítés egyes speciális esetekben – pl. magas talajvíz esetén - eltérhet az általánostól! Ilyen esetekben kérjen díjmentes helyszíni egyeztetést szakértő kollégáinktól, ugyanis a helytelen telepítésekből adódó károkért nem tudunk felelősséget vállalni.

Téglalap formájú medence telepítése

Normál medencéinket minden esetben földbe kell süllyeszteni, azaz nem öntartók.Minimális mértékben (maximum 30 cm-t) kiállhatnak a föld síkjából, de ennél nagyobb kiemelésnél már támfal építése szükséges. Amennyiben a talajszint felett szeretné elhelyezni a medence peremét, úgy mindenképp egyeztessen velünk a pontos információ érdekében! A medence felső síkja nem kerülhet a talajszint alá!

Az önálló telepítés esetén a garancia megmarad!

Alább pontokba szedve vezetjük végig Önt a telepítés lépésein:

1. Első lépés a munkagödör kiásása. Amire figyelni kell, hogy a munkagödör hosszúsága és szélessége minden oldalon a dokumentum végén levő műszaki rajzok szerint nagyobb legyen, mint a választott medence mérete (zsaluzás esetén is). A gödör méretén spórolhat, ha a téglalap sarkainál hosszában és szélességében elhagy 70-70 centimétert, ezzel levágva a sarkot (a műszaki ábrákon a szaggatott vonalak jelzik ezt a lehetőséget).
A dokumentum végén található műszaki rajzok nyomán a gödör mélysége 22 cm-rel legyen mélyebb, mint maga a medencetest mélysége. A munkagödör mélységének meghatározásánál mindenkor figyelembe kell venni a helyi adottságokat, és a végleges burkolati szinteket (a nulla szint a térburkolat felső szintje).

Az általunk ajánlott alvállalkozó földmunkára: Petrányi László 06 20 551 4694

2. A munkagödör kiásását követő lépés az aljzat kialakítása, ahol első réteg gyanánt egyenletesen terítsünk le 5 cm vastagságú sóderágyat. Erre kerül 15 cm vastagságú vasbetonréteg. A beton száradását követően (6-10 nap), a legfelső réteg gyanánt 2 cm-es XPS szigetelő lapokat fektetünk le, az aljzat teljes felületén.

FONTOS: Kérjük, hogy az aljzatkialakítás megkezdésekor e-mailben értesítsen minket, hogy el tudjuk kezdeni pontosan kalkulálni a medence szállítási dátumát!

Az általunk ajánlott alvállalkozó az aljzatbeton kialakításra és visszatöltésre: Lakatos Tibor 06 70 884 5887

3. Az aljzatkialakítási munkálat után a medencét elhelyezzük a munkagödörben.
Ennek elvégzése emberi erővel is megoldható. A medenceméret függvényében 6-8 ember segítségével a medence könnyedén mozgatható, leengedhető a gödörbe. Amennyiben nincs lehetőség a kertben mozogni a medencetesttel, úgy daruzásra lehet indokolt, ám az esetek 90%-ban erre nincs szükség. Ha mégis lenne, úgy kérje ki segítségünket, általában tudunk darus alvállalkozót javasolni, elsősorban Pest megyében!

Téglalap alakú medencetesteink tömege:

A medencetest elhelyezését és megigazítását követően elsőként helyezzük el a medencetest merevítései közé az oldalszigetelésre szolgáló, 2 cm vastagságú XPS lapokat majd töltsük fel a medencét nagyjából 30 cm vízzel.
A vízzel való feltöltéshez nem szükséges vízvezetékkel közvetlenül a medence mellé kiállni, elegendő egyszerűen slaggal megoldani a feladatot! Amint ezzel megvagyunk, következhet a befejező lépés: a medence oldalfalainak visszatöltése.
Ha rendelt gépészeti egységet, akkor annak a villanyszerelését az aknán belül már megoldottuk gyárunkban. A hálózatra való közvetlen bekötéshez a medence elhelyezése után és a visszatöltés előtt kell villanyszerelő szakembert hívnia, aki be tudja kötni a LED lámpát a kötődobozba, a Hőszivattyút és az aknát a hálózatra. Kérjük, csak hivatásos szakembert keressen fel ezügyben!

 

4. A medence oldalainak visszatöltését egyenletesen, több lépcsőben kell elvégezni úgy, hogy a medencében a víz szintje mindig a visszatöltött anyag felett legyen nagyjából 10 cm-rel. A visszatöltendő anyag földnedves beton, mely biztonságosan fogja tartani a medence oldalait akár talajvíz esetén is.

A fokozatos visszatöltéssel megőrizhető a medence eredeti formája. A medence és a munkagödör közti rést körbe töltsük fel, óvatosan tömörítve, figyelve, hogy a medence falát nem nyomjuk meg. Amennyiben mégis megnyomtuk, ne ijedjünk meg, csak szedjük kicsit vissza a visszatöltött anyagból, így tudjuk korrigálni a deformálódást.
Folyamatosan haladjunk a visszatöltéssel, ügyelve arra, hogy a víz szintje mindig a visszatöltött sáv felett legyen 10 cm-rel. Ezt addig ismételjük, amíg a medencetestet teljesen körbe nem töltöttük. A víz szintje a szkimmer feléig érjen. Ha a visszatöltéssel végeztek, a földnedves betont hagyják legalább fél napig száradni: nem szabad rálépni, vagy vízzel tovább tömöríteni, különösen a gépészeti akna környékén. Ha a beton megszáradt, a medence használható!

 

Műszaki rajzok a medencegödör kialakításához

(A műszaki rajzok normál telepítésre vonatkoznak! Speciális esetekben kérje ki a véleményünket!)

tégla felülről

120 cm mélységű téglamedence munkagödrének metszetrajza:

120as medence metszet


150cm-es mélységű téglamedencet munkagödrének metszetrajza:  

150es medence metszet
Ha bármilyen kérdése, vagy problémája lenne a telepítés közben, úgy szakértő kollégáink készséggel állnak segítségükre elérhetőségeinken!
https://polimedence.hu/pages/kapcsolat

Kellemes kikapcsolódást és jó szórakozást kívánunk saját kerti medencéjéhez! :)

Még nem kért ajánlatot tőlünk? Akkor lépjen vissza az akciós medencékhez! 
Vissza a műanyag medencékhez!