Polimedence telepítési útmutató

Telepítse elkészült medencéjét házilag! Medencéink telepítése nem csak egyszerű, de gyors is!


Jelen leírás útmutatóként szolgál a Polimedence polipropilén műanyag medencéinek telepítéséhez. A telepítés egyes speciális esetekben – pl. magas talajvíz esetén - eltérhet az általánostól! Ilyen esetekben kérjen díjmentes helyszíni egyeztetést szakértő kollégáinktól, ugyanis a helytelen telepítésekből adódó károkért nem tudunk felelősséget vállalni.

Téglalap formájú medence telepítése

Normál medencéinket minden esetben földbe kell süllyeszteni, azaz nem öntartók, mivel minimális mértékben (kb. 30-40 cm-t) kiállhatnak a föld síkjából, de ennél nagyobb kiemelésnél már támfal építése szükséges. Amennyiben a talajszint felett szeretné elhelyezni a medence peremét, úgy mindenképp egyeztessen velünk a pontos információ érdekében!

Az önálló telepítés esetén a garancia megmarad!

Alább pontokba szedve vezetjük végig Önt a telepítés lépésein:

1. Első lépés a munkagödör kiásása. Amire figyelni kell, hogy a munkagödör hosszúsága és szélessége 20 cm nagyobb legyen, mint a medence és a gépészeti akna együttes mérete. Kérjük, hogy figyeljen arra, hogy a gépészeti akna helye a rajzoknak megfelelően legyen elhelyezve és a medencetest, valamint az akna közt szabad átjárás legyen a gödörben.
A dokumentum végén található műszaki rajzok nyomán a gödör mélysége is 20 cm-rel legyen mélyebb, mint maga a medence mélysége. A munkagödör mélységének meghatározásánál mindenkor figyelembe kell venni a helyi adottságokat, és a végleges burkolati szinteket (a nulla szint a térburkolat felső szintje).

telepítés első lépés

2. A munkagödör kiásását követő lépés az aljzat kialakítása, ahol első réteg gyanánt egyenletesen terítsünk le 5 cm vastagságú sóderágyat. Erre kerül 15 cm vastagságú vasbetonréteg. A beton száradását követően (6-10 nap), a legfelső réteg gyanánt 2 cm-es XPS szigetelő lapokat fektetünk le, az aljzat teljes felületén. A felsorolt aljzatrétegekhez használt anyagok bármely tüzépen könnyen beszerezhetőek.
FONTOS: Kérjük, hogy az aljzatkialakítás megkezdésekor e-mailben értesítsen minket, hogy el tudjuk kezdeni pontosan kalkulálni a medence szállítási dátumát!

telepítés második lépés

3. Az aljzatkialakítási munkálat után a medencét elhelyezzük a munkagödörben.
Ennek elvégzése emberi erővel is megoldható. A medenceméret függvényében 6-8 ember segítségével a medence könnyedén mozgatható, leengedhető a gödörbe. Amennyiben nincs lehetőség a kertben mozogni a medencetesttel, úgy daruzásra lehet szükség, ám az esetek 90%-ban erre nincs szükség. Ha mégis lenne, úgy kérje ki szakértő kollégánk segítségét!

Téglalap alakú medencéink tömege:

A medence test elhelyezését és megigazítását követően elsőként helyezzük el a medencetest merevítései közé az oldalszigetelésre szolgáló, 2 cm vastagságú XPS, vagy 4 cm vastagságú nikecell lapokat, majd töltsük fel a medencét nagyjából 30 cm mélységig vízzel (ebben lesz lepróbálva a homokszűrős gépészeti rendszer, ha igényelt a medencéhez).
A vízzel való feltöltéshez nem szükséges vízvezetékkel közvetlenül a medence mellé kiállni, elegendő egyszerűen slaggal megoldani a feladatot! Amint ezzel megvagyunk, következhet a befejező lépés: a medence oldalfalainak visszatöltése.
Ha rendelt gépészeti egységet, akkor annak a villanyszerelését az aknán belül már megoldottuk gyárunkban. A hálózatra való közvetlen bekötéshez a medence elhelyezése után és a visszatöltés előtt kell villanyszerelő szakembert hívnia.

telepítés harmadik lépés

4. A medence oldalainak visszatöltését egyenletesen, több lépcsőben kell elvégezni úgy, hogy a medencében a víz szintje mindig a visszatöltött anyag felett legyen nagyjából 10 cm-rel. A visszatöltendő anyag földnedves beton, mely biztonságosan fogja tartani a medence oldalait akár talajvíz esetén is.

A fokozatos visszatöltéssel megőrizhető a medence eredeti formája. A medence és a munkagödör közti rést körbe töltsük fel, óvatosan tömörítve, figyelve, hogy a medence falát nem nyomjuk meg. Amennyiben mégis megnyomtuk, ne ijedjünk meg, csak szedjük kicsit vissza a visszatöltött anyagból, így tudjuk korrigálni a deformálódást.
Folyamatosan haladjunk a visszatöltéssel, ügyelve arra, hogy a víz szintje mindig a visszatöltött sáv felett legyen 10 cm-rel. Ezt addig ismételjük, amíg a medencét teljesen meg nem telik vízzel. Ha a visszatöltéssel végeztek, a földnedves betont hagyják legalább fél napig száradni: nem szabad rálépni, vagy vízzel tovább tömöríteni, különösen a gépészeti akna környékén. Ha a beton megszáradt, a medence használható!

medence telepítés 4

Műszaki rajzok a medencegödör kialakításához

(A műszaki rajzok normál telepítésre vonatkoznak! Speciális esetekben kérje ki a véleményünket!)

téglamedence telepítési útmutató

medence telepítési rajz metszet


Ha bármilyen kérdése, vagy problémája lenne a telepítés közben, úgy szakértő kollégáink készséggel állnak segítségükre elérhetőségeinken!

Kellemes kikapcsolódást és jó szórakozást kívánunk saját kerti medencéjéhez! :)

Telepítési útmutató letöltése

Még nem kért ajánlatot tőlünk? Akkor lépjen vissza a medencéink oldalára!