Telepítse medencéjét házilag! 

Jelen leírás útmutatóként szolgál a Polimedence polipropilén műanyag medencéinek telepítéséhez. A telepítés egyes speciális esetekben – pl. magas talajvíz esetén - eltérhet az általánostól! Ilyen esetekben kérjen telefonos egyeztetést szakértő kollégáinktól, ugyanis a helytelen telepítésekből adódó károkért nem tudunk felelősséget vállalni.

Medence telepítése

Fontos, hogy a medencéket minden esetben földbe kell süllyeszteni, csak a kör alakú medencénk öntartó, így kizárólag ez a forma telepíthető föld felett.Minimális mértékben (maximum 10 cm-t) kiállhatnak a föld síkjából, de ennél nagyobb kiemelésnél már támfal építése szükséges. Amennyiben a talajszint felett szeretné elhelyezni a medence peremét, úgy mindenképp egyeztessen velünk a pontos információ érdekében!

Az önálló telepítés esetén a garancia megmarad!

Alább pontokba szedve vezetjük végig Önt a telepítés lépésein:

1. Első lépés a munkagödör kiásása. Amire figyelni kell, hogy a munkagödör hosszúsága és szélessége minden oldalon 20 cm-rel nagyobb legyen a medence méreténél.

A munkagödör mélysége szintén 20 cm-rel legyen mélyebb, mint maga a medencetest mélysége. A mélységének meghatározásánál mindenkor figyelembe kell venni a helyi adottságokat, és a végleges burkolati szinteket (a nulla szint a térburkolat felső szintje).

2. A munkagödör kiásását követő lépés az aljzat kialakítása, ahol 20cm vastagságú kavicságyat fektetünk (11-22mm zúzott kő). Amennyiben laza homokos a talaj, úgy döngölni szükséges az alapot a zúzalék terítése előtt.

Javasol a medencéhez megrendelni a szigetelés tételt (2 cm XPS), amellett hogy segít meggátolni a medence lehűlését, annak szerkezeti merevségét is nagyban javítja, sokkal könnyebb vele telepíteni a medencét.

3. Az aljzatkialakítási munkálat után a medencét elhelyezzük a munkagödörben.
Ennek elvégzése könnyen emberi erővel is megoldható. A medenceméret függvényében 4-6 ember segítség szükséges. Amennyiben nincs lehetőség a kertben mozogni a medencetesttel, úgy daruzásra lehet indokolt, ám az esetek 90%-ban erre nincs szükség. Ha mégis lenne, úgy kérje ki segítségünket, általában tudunk darus alvállalkozót javasolni, elsősorban Pest megyében!

Medencetesteink tömege:

Ha rendeltünk szigetelést, akkor helyezzük el a medencetest merevítései közé az oldalszigetelésre szolgáló, 2 cm vastagságú XPS lapokat.

Kezdjük el feltölteni a medencét egy slag segítségével (ha több is van az csak előny), amíg el nem érjük az első lépcsőfokot (30cm). Amint ezzel megvagyunk, 
A medence oldalainak visszatöltését egyenletesen, több lépcsőben kell elvégezni úgy, hogy a medencében a víz szintje mindig a visszatöltött anyag (11-22mm zúzott kő) felett legyen nagyjából 10 cm-rel.

A medence és a munkagödör közti rést körbe töltsük fel, óvatosan tömörítve, figyelve, hogy a medence falát nem nyomjuk meg. Amennyiben mégis megnyomtuk, ne ijedjünk meg, csak szedjük kicsit vissza a visszatöltött anyagból, így tudjuk korrigálni a deformálódást.
Folyamatosan haladjunk a visszatöltéssel, ügyelve arra, hogy a víz szintje mindig a visszatöltött sáv felett legyen 10 cm-rel. Ezt addig ismételjük, amíg a medencetestet teljesen körbe nem töltöttük. Fontos, hogy a víz szintje csak a szkimmer feléig érjen.

Ha rendelt gépészeti egységet, akkor annak a villanyszerelését az aknán belül már megoldottuk gyárunkban. A medence gépészete bármilyen sima hálózati konnektorba bedugható, vagy akár direktbe is köthető, ha erre szükség van. 

Ezzel kész is van a medencénk, most már következhet a medence körüli burkolat és a kert egyéni igények szerint történő kialakítása.