Telepítési útmutató

Medence telepítésének menete:

Az kész medencék akár házilag is telepíthetőek. Kivitelezésük nem csak gyors, egyszerű is. 

Jelen leírás útmutatóként szolgál a polipropilén medencék telepítéséhez, azonban egyes medencék esetében - az adott telepítési viszonyok függvényében - a telepítés menete eltérhet az általánostól. Ilyen esetekben, a munkálatok megkezdése előtt kérjen helyszíni egyeztetést, ugyanis a nem megfelelő telepítésért, nem tudunk felelősséget vállalni. Ezért kérem pontosan kövessék a telepítési útmutatónkban leírtakat.

Kör alakú medencéink telepítése

Ezt a medencetípust kiemelném a többi közül, ugyanis erre nem vonatkozik az alábbi telepítési útmutató, mivel a kör forma miatt, ebben a medencében a víznyomás egyenletesen oszlik el, ezért ez a típus föld fölé, és alá is telepíthető, továbbá a félig besüllyesztése is megoldható. Nem igényel körbebetonozást, illetve plusz merevítéseket, ezáltal nagyon mobilis is egyben, ugyanakkor rendkívül tartós, akárcsak a nagyobb testvérei. Kör medencék esetében 3méter átmérőig elég lehet a döngölt sóderágy, rajta 2 cm xps keménységű lábazati szigetelőanyaggal. Ennél nagyobb méretnél, azonban szükséges a vasalt betonalap!

Medencéink telepítése

Tégla medencék telepítése méret függvényében változik. Minden 5méternél kisebb medence visszatöltésénél elég egyszerűen földdel (kivéve homokos talajnál, vagy magas talajvíz esetén). Ennél nagyobb méretek esetében a medence visszatöltése cement homok keverékével történik a medence magasságának a 15-30cm magasságáig, innen mehet már a föld is. Nagyobb (9méter és felette) medencék esetében a körbebetonozás egészen a vas merevítők aljáig történik.

Medence tájolása

Az állóvizek mozgását mindenkor befolyásolja az uralkodó szélirány. (Az uralkodó szélirány országunkban általában É-ÉNY.) Ezen elv figyelembevételével elsősorban a hosszirányú tájolást javasoljuk. 

Munkagödör elkészítése 

A medence kerületénél a munkagödör oldalanként minimum 30-30 cm-el, illetve helyszíni gyártásnál 50-50 cm-rel legyen nagyobb. Az alsó réteg egy 10-15cm sóderágy, erre jön a 10-15 cm-es vasalt aljzatbeton, majd harmadik rétegként 2 cm xps keménységű lábazati szigetelőanyag.

A munkagödör mélységének meghatározásánál mindenkor figyelembe kell venni a helyi adottságokat, és a végleges burkolati szinteket. (A nulla szint a térburkolat felső szintje.)

Térburkolat

Térburkolatot a medence legmasabb pontjával majdnem egy síkban lévő beton tükörre kell rakni, a burkolat lehet mészkő, fa, WPC, vagy medence szegélykő is.

A feltöltés menete

A medencetest melletti munkagödör visszatöltését egyenletesen kell végezni úgy, hogy a medencében a vízszintje mindig a visszatöltött anyag felett legyen. Közvetlenül medencetest mellé 15cm magasságig sima apró szemű homok és cement keverékkel történjen. Ezután elhelyezzük a munkagödör még kitöltetlen részébe a kitermelt földet és letömörítjük, így szükségtelen külsõ zsaluzat készítése.

Az elõbb említett folyamatot a medence teljes feltöltéséig ismételjük. A munkafolyamatok végzésénél nagyon kell ügyelni arra, hogy végig a víz szintje 15-20cm-rel a visszatöltött talaj felett legyen és túlzott mértékben, ne haladja meg azt. Ezáltal elkerülhetjük a medencetest deformálódását.

A gépészeti csövek sérülésének elkerülése érdekében elõbb azok mellett végezzük el a tömörítést, és csak utána rakjuk a talajt a csövek tetejére.