Polimedence telepítési útmutató

Telepítse elkészült medencéjét házilag! Medencéink telepítése nem csak egyszerű, de gyors is!

Jelen leírás útmutatóként szolgál a Polimedence polipropilén műanyag medencéinek telepítéséhez. A telepítés egyes speciális esetekben – pl. magas talajvíz esetén - eltérhet az általánostól! Ilyen esetekben kérjen segítséget tőlünk, ugyanis a helytelen telepítésekből adódó károkért nem tudunk felelősséget vállalni.

Kör alakú medencéink telepítése

A körforma miatt a medencében a víznyomás egyenletesen oszlik el, ezért ez a típus föld fölé és alá is egyaránt telepíthető. Nem igényel oldalbetonozást és külön vasmerevítést, ezért telepítése egyszerűen kivitelezhető házilag is, formáját tekintve pedig rendkívül tartós.

Az önálló telepítés esetén a garancia megmarad!

1. Első lépés a munkagödör kiásása. A kisebb kör alakú medencéknél akár kézzel is könnyedén megoldható ez, de igényelhetünk erre munkagépet is. A kiásott terület négyzet alakú legyen. Fontos, hogy a munkagödör átmérője mindegyik oldalon 25 cm-rel legyen nagyobb legyen, mint magának a medencetestnek az átmérője. A medence munkagödrének egyik oldalára készítsünk egy kisebb négyzet alakú helyet, ha igényeltünk szűrőgépészetet is. Ez lesz a gépészeti akna munkagödre. Fontos, hogy a medence és az akna munkagödre átjárható legyen (lásd: alábbi ábrák). A munkagödör mélységét tekintve 10 cm-rel legyen mélyebb, mint a medencetest saját mélysége. Az aknából normál esetben ~5 cm fog kilógni a talajból, mely megakadályozza az esővíz befolyását a gépészethez.
A medence felső szintje nem kerülhet a talajszint alá!

A szükséges műszaki rajzokat az útmutató végén találhatja meg!

körmedence telepítése 1

2. Miután kész a munkagödör, az aljzat kialakítása következik.
Első réteg gyanánt 8 cm vastagságban murva (11-22 mm-es szemcsenagyságú) kerül a gödörbe, enyhén megdöngölve, majd erre helyezzünk 2 cm XPS lapot. Ezt az akna munkagödrénél is végezzük el.
A felsorolt aljzatrétegekhez használta anyagok bármely tüzépen könnyen beszerezhetőek.

FONTOS: Kérjük, hogy az aljzatkialakítás megkezdésekor e-mailben értesítsen minket, hogy el tudjuk kezdeni pontosan kalkulálni a medence szállítási dátumát!

körmedence telepítése 2

3. Amint a munkagödör és az aljzat is készen áll, jöhet a medence behelyezése a munkagödörbe. Ezt a medence mérettől függően, akár 2-4 ember, kézi erővel is elvégezheti, daruzásra csak rendkívüli esetekben van szükség körmedencénél. A körmedence - kisebb mérete és tömege miatt - egyszerűen állítva is mozgatható, de az oldalán gurítani nem szabad!
Miután elhelyeztük a medencét és megigazítottuk a gödörben, már csak a vízzel való feltöltés van vissza. A vízzel való feltöltéshez nem szükséges vízvezetékkel közvetlenül a medence mellé kiállni, elegendő egyszerűen slaggal megoldani a feladatot!

Ha rendelt gépészeti egységet, akkor annak a villanyszerelését az aknán belül már megoldottuk gyárunkban. A hálózatra való közvetlen bekötéshez a medence elhelyezése után és a visszatöltés előtt kell villanyszerelő szakembert hívnia.

köemedence telepítése 3

4. Utolsó lépésként jöhet a feltöltött medence és az akna oldalainak visszatöltése, ahol először tekerjük körbe a medencénket 2-3 rétegben geotextillel - ha szigetelni szeretnénk -, úgy hogy teljesen befedjük a medencetest palástját vele. Végezetül a medence és a munkagödör közti rést töltsük fel körbe, minimálisan döngölve, ügyelve arra, hogy a medence falát nem nyomjuk meg. Amennyiben mégis megnyomtuk, ne ijedjünk meg, csak szedjük kicsit vissza a visszatöltött anyagból, így tudjuk korrigálni a deformálódást. A gépészeti akna esetén különösen figyeljünk arra, hogy a visszatöltött anyagot ne tömörítsük túl, mert az aknában nincs víz, ami ellentartana, így könnyebben megnyomódik a fala befelé.

A visszatöltendő anyag zúzott kő (11-22 mm-es), murva, de akár a kitermelt föld anyaga is lehet, ha az nem túl homokos.

körmedence telepítése 4

Műszaki rajzok a medencegödör kialakításához

(A műszaki rajzok normál telepítésre vonatkoznak! Ha helyszíni szerelést kért, akkor a munkagödör méreteiről kérje ki a véleményünket!)

körmedence telepítési rajz 

Ha bármilyen kérdése, vagy problémája lenne a telepítés közben, úgy szakértő kollégáink készséggel állnak segítségükre elérhetőségeinken!

Kellemes kikapcsolódást és jó szórakozást kívánunk saját kerti medencéjéhez! :)

 Telepítési útmutató letöltése

Még nem kért ajánlatot tőlünk? Akkor lépjen vissza a medencéink oldalára! 

Vissza a műanyag medencékhez!