Polimedence telepítési útmutató

Telepítse elkészült medencéjét házilag! Medencéink telepítése nem csak egyszerű, de gyors is!

Jelen leírás útmutatóként szolgál a Polimedence polipropilén műanyag medencéinek telepítéséhez. A telepítés egyes speciális esetekben – pl. magas talajvíz esetén - eltérhet az általánostól! Ilyen esetekben kérjen díjmentes helyszíni egyeztetést szakértő kollégáinktól, ugyanis a helytelen telepítésekből adódó károkért nem tudunk felelősséget vállalni.

Kör alakú medencéink telepítése

A körforma miatt a medencében a víznyomás egyenletesen oszlik el, ezért ez a típus föld fölé és alá is egyaránt telepíthető. Nem igényel oldalbetonozást és külön vasmerevítést, ezért telepítése egyszerűen kivitelezhető házilag is, formáját tekintve pedig rendkívül tartós.

Az önálló telepítés esetén a garancia megmarad!

1. Első lépés a munkagödör kiásása. A kisebb kör alakú medencéknél akár kézzel is könnyedén megoldható ez, de igényelhetünk erre munkagépet is. Fontos, hogy a munkagödör átmérője 50 cm-rel legyen nagyobb legyen, mint magának a medencetestnek az átmérője. 4,5 méter átmérőjű körmedencéinket helyszíni szereléssel készítjük el, ebben az esetben a munkagödör 1 méterrel nagyobb kell hogy legyen, mint maga a medence. A munkagödör mélységét tekintve pedig 10 cm-rel legyen mélyebb, mint a medencetest saját mélysége.
A szükséges műszaki rajzokat az útmutató végén találhatja meg.

Kör medence telepítése 1

2. Miután kész a munkagödör, az aljzat kialakítása következik.
Első réteg gyanánt 8 cm vastagságban zúzott kő kerül a gödörbe, enyhén megdöngölve. Ha 3,5 méter, vagy ennél nagyobb körmedencét telepít, akkor a zúzott kő helyett 8 cm vastagságban vasbeton aljzatot kell építeni! A zúzott kő átmérője maximum 2 cm legyen! Ezt a lépést követi a 2 cm-es XPS szigetelő lap lefektetése, melyet nem szüksége laponként összeragasztani.
A felsorolt aljzatrétegekhez használta anyagok bármely tüzépen könnyen beszerezhetőek.

Kör medence telepítése 2

3. Amint a munkagödör és az aljzat is készen áll, jöhet a medence behelyezése a munkagödörbe. Ezt a medence mérettől függően, akár 2-4 ember, kézi erővel is elvégezheti, daruzásra csak rendkívüli esetekben van szükség körmedencénél. A körmedence - kisebb mérete és tömege miatt - egyszerűen állítva is mozgatható.
Miután elhelyeztük a medencét és megigazítottuk a gödörben, már csak a vízzel való feltöltés van vissza. A vízzel való feltöltéshez nem szükséges vízvezetékkel közvetlenül a medence mellé kiállni, elegendő egyszerűen slaggal megoldani a feladatot!
Amennyiben homokszűrős gépészettel rendelkezünk, úgy ügyeljünk arra, hogy a szkimmer közepéig érjen csak a vízszint.

Kör medence telepítése 3

4. Utolsó lépésként jöhet a medence oldalainak visszatöltése, ahol először tekerjük körbe a medencénket 2-3 rétegben geotextillel - ha szigetelni szeretnénk -, úgy hogy teljesen befedjük a medencetest palástját vele. Végezetül a medence és a munkagödör közti rést töltsük fel körbe, kissé döngölve, ügyelve arra, hogy a medence falát nem nyomjuk meg. Amennyiben mégis megnyomtuk, ne ijedjünk meg, csak szedjük kicsit vissza a visszatöltött anyagból, így tudjuk korrigálni a deformálódást. A visszatöltést fokozatosan is elvégezhetjük, vagyis egyenletesen engedjük a medencébe a vizet és közben az oldalak mentén a visszatöltő anyagot.

A visszatöltendő anyag kétféle lehet: beton, vagy zúzott kő (11-22 mm méretben). A választott anyag a talaj szerkezetétől függ:

Ha rendelt gépészeti egységet, akkor annak a villanyszerelését az aknán belül már megoldottuk gyárunkban. A hálózatra való közvetlen bekötéshez a medence telepítését követően villanyszerelő szakember segítsége szükséges lehet, melyet a megrendelőnek kell biztosítani.

Kör medence telepítése 4

Műszaki rajzok a medencegödör kialakításához

(A műszaki rajzok normál telepítésre vonatkoznak! Ha helyszíni szerelést kért, akkor a munkagödör méreteiről kérje ki a véleményünket!)

Körmedence műszaki rajzok

 

Ha bármilyen kérdése, vagy problémája lenne a telepítés közben, úgy szakértő kollégáink készséggel állnak segítségükre elérhetőségeinken!

Kellemes kikapcsolódást és jó szórakozást kívánunk saját kerti medencéjéhez! :)

 Telepítési útmutató letöltése

Még nem kért ajánlatot tőlünk? Akkor lépjen vissza a medencéink oldalára!