Bár a kültéri medencék önmagukban esztétikus látványt nyújtanak otthonunk kertjében, a kifogástalan megjelenésük bizony nem alapállapotuk. Ha a vizüket nem gondoznánk, akkor az hamar koszosodna és algásodna, mely nem csak az esztétikumot befolyásolja, de ellehetetlenítené a használatot is. A felszaporodott mikroorganizmusok jelenléte káros az egészségre, a medencében levő szennyeződések és a zöld medencevíz pedig rontják a látványt.

Mivel az otthoni medence elsődleges feladata a család és a baráti társaság kényelmes kikapcsolódásának biztosítása, ezért a legvégső esetben szeretnénk a szezonban hetente 2-szer lecserélni a teljes vizet, és lesúrolni a medence falát. Ilyen esetben a megoldás nem más, mint a medence alapgépészetének beszerelése.

Cikkünkben most az alapszintű medence gépészet elemeit, közelebbről nézve a vízforgató szűrőket fogjuk megvizsgálni!

Mi az az alap medence gépészet és miért hívjuk így?

A medencéhez sok-sok gépészeti elem csatlakoztatható. Ezek közül léteznek olyanok, melyek kényelmi funkciót látnak el, vagy olyanok, melyek a vizet tisztítják meg a kémiai vagy a biológiai szennyeződésektől. Léteznek olyan egységek, melyek feladata a medence megvilágítása, vagy éppenséggel a vízmasszázs. Ezek mind kiegészítő gépészeti elemek, melyek megléte nem „kötelező” kültéri medence esetén, csupán komfortérzetünket növelhetik, vagy egyszerűbbé teszik a víztest egészséges használatát. Senki nem szeretne az alábbihoz hasonló medencét a kertjébe:

koszos medence

Létezik ugyanakkor olyan egység is, mely minden kültéri medence esetén elengedhetetlen: ez nem más, mint a medence alapgépészeti egysége, más néven a vízforgató és szűrő berendezés. A szűrő nélkülözhetetlen, ha azt szeretnénk, hogy a medence vize kifogástalan állapotú legyen. Alább pontokba szedve végigvesszük, hogy miért is fontos az alapgépészet megléte:

  • Motorja segítségével forgatja a vizet. Ha a vízben nem alakulna ki természetes áramlás, akkor a víz a melegben elkezdene pangani. A pangó víz leginkább egy felmelegedett pocsolyára emlékeztet: algásodik, kellemetlen szagú, zavaros, megtelepednek benne a mikroorganizmusok, majd az ezeket fogyasztó rovarok. A víz folyamatos forgatása, áramoltatása emiatt mindenképp fontos feladat. 
  • A medence gépészet vízforgatójába egy szűrőrendszer is helyet kap. Ennek feladata nagyon egyszerű: a víz átáramlik rajta, miközben szerkezeti egység megszűri azt. Az így fennakadó szennyeződések tehermentesítik a medence vizét, hogy az megőrízze a tisztaságát.
  • Az alapgépészet saját forgatómotorral rendelkezik, mely lehetőséget ad további gépészeti egységek hozzákötésére is. Ezek az egységek nem rendelkeznek saját motorral, így önmagukban nem tudnának működni, hiszen nincs, ami áthajtaná rajtuk a medence vizét, valamint nincs kiépített csőrendszerük sem. Ha nincs alapgépészet, akkor nem tudunk sóbontót, UV lámpát, vagy akár hőszivattyút kötni a rendszerhez.

Milyen típusú szűrők tartozhatnak az alapszintű medence gépészethez?

Az alapgépészetben megtalálható eszköz mérete és teljesítménye attól függ, hogy mekkora méretű medencével rendelkezünk. Míg a kisebb méretű medencék esetén nincs szűkség nagy teljesítményű gépészetre, addig egy nagyobb medence esetén a kis teljesítmény nem vezetne megoldásra.

Emiatt alapvetően két fajta alapszintű medence gépészetet szoktunk javasolni medencéinkhez, melyeknek tulajdonságait és használhatóságát alább vesszük sorra.

Homokszűrős vízforgató rendszer

A homokszűrő a legáltalánosabb medence gépészeti egység. Általában normál, vagy nagyméretű medencék esetén használjuk a víz tisztán tartására és az áramlás fenntartásához. Nézzük is az előnyöket és a hátrányokat!

Előnyei:

  • Normál, vagy nagyobb méretű medencékhez ideális választás
  • Nagy forgatóerejű eszköz, mely a medence aljára leülepedő koszt is a szűrőrészhez mozgatja
  • Könnyedén építhető mellé extra gépészeti elem (sóbontó, hőszivattyú)
  • Erősebb szűrőteljesítmény
  • Évente egyszer igényel tisztítást, ami nagyon egyszerű művelet
  • Hosszú élettartam

Hátrányai:

  • Magasabb kezdeti beruházást igényel
  • Gépészeti akna szükséges hozzá
  • Összetett szerelést igényel

A homokszűrős vízforgató rendszer a leginkább elterjedt medence gépészeti egység. Bár az alapberuházás magasabb, mint a belógatós szűrő esetén, a hosszú élettartamra vetített megtérülés kedvezővé teszi az eszköz beszerzését.

A telepítését tekintve a homokszűrőt érdemes a medencetelepítéskor elhelyezni. Az egység egy gépészeti aknában foglal helyet, közvetlenül a medencetest mellett, illetve egybeépítve a medencetesttel.
Amennyiben a medencetest mellé megrendeli a homokszűrőt is, úgy mi a gyárunkban már elvégezzük a villamos művi munkálatokat, és a helyszínen a medencével együtt telepíthető a rendszer.

homokszűrős medencegépészeti egység

Hogy miért hasznos mindez?

  • Egyrészt azért, mert sokkal hamarabb befejeződhet a telepítés, mivel a helyszínen a villamos munkálatokkal már nem kell foglalkoznunk.
  • A működési elvét tekintve a medence gépészet e formája sokkal nagyobb hatásfokú víztisztítást és forgatást eredményez. A medencetest egyik rövidebb oldalánál helyezkedik el a szívóága a motornak, míg az átellenes oldalon a kifúvóág. A szívóág két részre osztható: egyrészről a medence alján helyezünk el az oldalfalra szívónyílást, másrészről felülre a vízszinthez igazítva szkimmereket alkalmazunk. Ezzel mind a medence alsó részéből, mind a vízfelszínről bejut a víz a medence gépészetbe, hatékonnyá téve a teljes vízkészlet tisztítását.

A kifúvóágak a beszívókkal ellentétes oldalon helyezkednek el és nagyjából 20 centiméterrel a vízfelszín alatt alakítjuk ki őket. Azért fontos, hogy a vízfelszínhez aránylag közel helyezkedjenek el mivel így segíthetik a vízfelszínen levő szennyeződések szkimmer felé áramlását. A rendszer egészét PVC csövek kötik össze. A rendszer további előnye, hogy egyszerűen bővíthető extra gépészeti elemekkel is.
A rendszert általában napi kétszer 2-3 órát érdemes üzemeltetni, de amennyiben nagyon meleg van, úgy ennél hosszabb napi üzemidő is szükséges lehet.
A rendszer tisztítása igen egyszerű és elég a szezon végével elvégezni: a szűrő alján levő szelep kiengedésével a vizes szennyeződés lecsurog magától. Téliesítés alkalmával egyszerűen vízteleníthető a rendszer, a medencetest nyílásait dugókkal fedjük, a csőrendszert csapszelepekkel elzárjuk.

Homokszűrős gépészeti ábra

A homokszűrős rendszer beüzemeléséről és karbantartásáról itt olvashat!

Belógatós szűrőrendszer:

A belógatós szűrő egy kis gépészeti egység, melyet elsősorban kör alakú medencékhez ajánlunk. Ahogy a neve is mutatja, a szerkezetet elég egyszerűen belelógatni a vízbe, majd a tisztítást és a forgatást megoldja maga a gép.

Előnyei:

  • Olcsó megoldás
  • Nem szükséges hozzá gépészeti akna
  • Kis helyet foglal, egyszerűen telepíthető bármikor
  • Ideális választás kisméretű kör alakú medencéhez

Hátrányai:

  • Kis mérete miatt gyakori manuális tisztítást igényel
  • Nem esztétikus, hiszen a medencevízbe lógatva foglal helyet
  • Átlagos méretű medencéhez nem elég a forgatóteljesítménye
  • A kis teljesítmény miatt a vízfenéken levő üledéket nem szívja be
  • Viszonylag rövid élettartam
  • Nem köthető hozzá extra gépészeti elem (legalábbis nem optimális)

A felépítése és működése igazából nagyon egyszerű. A belógatása úgy valósul meg, hogy a rendszer felső szívórésze a víz felszínén marad: itt történik meg a víz beszívása. A medencevíz áthalad a kis szűrőn, mely megtisztítja azt, majd a szűrő alján távozik a tisztított víz. A vízforgatási teljesítmény alacsony, ezért leginkább körmedencék esetén lehet elegendő megoldás, amikor a medence formája segíti a víz folyamatos áramlását. Mivel nincs külön kiépített csőrendszere, ezért az egységhez nem javasolt további gépészeti elemek hozzákapcsolása, ezért a medence gépészet bővítése nem lehetséges vele.
Téliesítés esetén egyszerűen csak ki kell emelni a vízből és száraz helyen átteleltetni.

Egyszerű belógatós vízszűrő

A medence gépészet fő egysége mindenképp elengedhetetlen kelléke kel, hogy legyen a tulajdonosok számára. Az alapgépészettel nem csak a medencevíz épségét óvjuk meg, hanem magát a medencét és annak anyagát is. Éppen ezért megéri a beruházás, hiszen az áldozat magasabb élettartamhoz vezet.
Kollégáink minden esetben segítenek kiválasztani a megfelelő teljesítményű egységet medencéjéhez, így örömmel fogadjuk a kérdéseket!

TUDTA?

Ha medencéje mellé homokszűrős gépészetet is rendel, akkor a medencetest árának 50%-át elengedjük! Kérjen tőlünk díjmentes ajánlatot most!

 Ingyenes Ajánlatkérés