1. A medence téliesítés jelentősége

Mit jelent pontosan a téliesítés?

A medence téliesítés a kültéri medencék felkészítése a téli időszakra, ehhez használatos speciális folyadékokkal, a gépi alkatrészek víztelenítésével, valamint erre a célra használatos takaróelemekkel.
Cikkünkben elolvashatja, hogy mire érdemes odafigyelnie, hogy ne érje meglepetés a téli idővel!

Mi a célja a medence télieítésének?

A medence téliesítésének két alapvető célja van:

  • Segítségével még időben elkerülhető a medencetest és a gépészeti elemek fagyáltali károsodása
  • A tavaszi munkálatokat jelentősen megkönnyíti az idejében elvégzett téliesítési folyamat

Ahogy beáll a tél, a medencénkben levő víz a mínuszok megjelenésével megfagy. Ebből következik, hogy a medencekitöltő víz térfogata növekszik, mely könnyen kárt tehet a falában, repedéseket, anyagmerevedéseket okozva azon. Amennyiben a medence téliesítés elmarad, úgy a gépészeti elemek hamar tönkremennek a fagy által okozott károkban. Ezek mellett a beépített csövek szenvedhetnek még károsodást, mivel a bennük ragadt víz szétfeszítheti azokat. Az így tönkrement alkatrészek cseréje körülményes, illetve drága feladat, melyet megelőzhetünk téliesítés által.

A folyamat emellett jelentősen hozzájárul a tavaszi medence-újraindításban is. Mivel a medence a hideg időszakot nagyjából ¾-éig vízzel teleengedett állapotban vészeli át, a beleengedett vegyszerek megakadályozzák az algaképződést, a víztestbe beleengedett fémtestek korrodálását, továbbá oldalt formájában őrzi meg a vízben levő sókat, melyek így nem csapódnak ki a pangó vízben a medence falára és nem tudnak kárt okozni annak anyagában.

Elkerülhető-e a medence téliesítés?

A téliesítés folyamata csak abban az esetben kerülhető el el, ha a medence teljes vízkészletét az egész téli időszak alatt legalább 5 C° felett tudjuk tartani. Ez nem csak rettentően magas áramköltségekkel jár, de az egyes gépészeti elemekben még így is kár keletkezhet.

A fentiek miatt a medence téliesítésnek elhagyását semmiképp nem javasoljuk, hiszen a medenceüzemeltetés szerves részét képezi ez a folyamat, amennyiben meg akarjuk őrizni az optimális élettartamot és sokáig élvezni szeretnénk kerti fürdőnket.

TIPP: Amennyiben télen rendeli meg a kerti medencét, úgy is szükséges lehet már előre beszerezni a téliesítéshez nélkülözhetetlen tudást.

Téli medence, téliesítés nélkül

Mikor szükséges elkezdeni a téliesítés folyamatát?

A víztest felkészítését minden esetben érdemes őszi időszakra ütemezni. Általános megállapításunk alapján azt mondhatjuk, hogy amikor már nem veszik igénybe a medencét, már érdemesek lehetnek az előkészületek.  Amint a medence átlagos napi hőfoka eléri a 15 C°-ot a téliesítést meg kell kezdeni.

TIPP: A téliesítés megkezdése őszi időszakban nem csak biztonságos és előrelátó megfontolás, de anyagilag is olcsóbban elvégezni a tevékenységet ilyenkor.

2. A medence téliesítés folyamatának lépései 

  • Elsőként eltávolítjuk a víztestbe süllyesztett kiegészítőket: létrákat, fényforrásokat, merülő gépészeti elemeket. Ezeket javasolt tartósan 5 C° feletti, zárt és száraz helységben tárolni a téli időszak alatt.
  • Ezt követően a víztest minőségét kell felkészíteni a téli szezonra. Fontos a keménységének valamint pH-értékének beállítása, melyet vegyszerekkel érünk el. A vízből mintát veszünk, amit teszterrel mérünk, majd mindaddig adagoljuk a vízbe a szereket, amíg a kívánt 7,2-7,4 pH értéket és a kellően alacsony vízkeménységet el nem érjük. Amennyiben a víz keménysége nagyon magas, úgy érdemes lehet lecserélni a víztest egy részét és friss vízzel teleltetni a medencét.
  • Szakembereink a víztisztaságot is ellenőrzik, hiszen a medence téliesítés csak biológiailag és fizikailag tiszta vízben végezhető el. Ehhez medenceporszívót és algásodásgátló szert alkalmazunk.
  • Következő lépésként téliesítő folyadékot adagolunk a vízhez, folyamatos elkeverés mellett. A folyadék megakadályozza a biológiai lerakódások kialakulását, oldatban tartja a keménységet okozó sókat. Biztosítja a fémfelületek foszfátos védelmét, valamint megakadályozza a korróziót.

A medence téliesítésének helyes fóliázása

  • Ezt követően felkészítjük a homokszűrőt a téli időszakra. Elsőként a szűrő tisztítására került sor, mely során erre alkalmas folyadékkal átmossuk a homokszűrőt, megakadályozva a mikroorganizmusok elszaporodását a rendszerben. Az átöblítés után teljesen víztelenítjük a rendszert, ezzel megakadályozva az elfagyás kockázatát.
  • Miután a homokszűrőt biztonságban tudhatjuk, megkezdődhet a víz leeresztése a medencéből. Süllyesztett víztükrű medencék esetén a szkimmer nyílása alá 10 centiméterrel szükséges leengedni a vizet.
  • Miután elértük a kívánt vízmagasságot, következhet a csőrendszerek víztelenítése a kötések meglazításával. A csövekből az összes vizet le kell engedni, hogy elkerüljük a fagyás miatt bekövetkezett megrepedéseket.
  • A gépészeti elemeket (szivattyú, vegyszer adagoló, ellenáramoltató) leszereljük, és száraz meleg helyen teleltetjük.
  • A víz felszínén kereszt vagy átlós irányban elhelyezzük a fagytesteket. Ezeknek szerepe, hogy felveszik a jég tágulásából következő nyomást, mely használatukkal nem a medence falát terheli. Mivel a téli hidegben a medence vízének felső 15-20 centimétere is megfagyhat, ezért a fagytestek használata jelentős, velük a medence élettartama megőrizhető.

TIPP: Időnként szükséges ellenőrizni a medence jegét, szükség szerint a fagytestek óvatos megmozgatásával összetörhető a vékony jég, ezzel tehermentesítő a medence fala.

  • A medencét ezután szakemberek takarófóliával letakarják. A takarófólia jelentősen túlnyúlik a medencén, és speciális vízzsákokkal fogjuk le a szélek mentén. A vízzsákok használatával elkerülhető, hogy a medence alá bemenjenek az állatok télen, illetve helyén tartják a takarót erősebb szél esetén is.
TIPP: A takarófólia medencébe levő részét mindenképp engedjük rá teljesen a víztükörre, ezzel elkerülve a fólia feszülését és kiszakadását. További előny, hogy így a fóliára eső hó és víz tömegét a víztükör tartja meg. Ha szeretne többet megtudni a medencetakarókról, akkor IDE kattintva informálódhat cikkünkből!

Jól látható, hogy a szakszerű medence téliesítés hozzájárul a fürdő élettartamának megőrzéséhez, megkímél minket a fáradtságos tavaszi többletmunkától, valamint biztosítja, hogy medencénk még sokáig kellemes kikapcsolódást biztosítson számunkra.