August 29, 2018

Ahhoz, hogy medencénket a szezon alatt makulátlan vízminőséggel tudjuk üzemeltetni, valamilyen szűrési és keringetési technika kell. Korábbi cikkünkben már bemutattuk a medencegépészeti szűrőegységeket, valamint kitértünk ezek használatának előnyeire is. Ezúttal kimondottan a homokszűrős rendszer beüzemelésének menetével és tisztán tartásának módjával fogunk megismerkedni!
Kezdjük is rögtön az elején!

1. lépés: A szűrőhomok beletöltése a rendszerbe

A homokszűrő tisztítórendszere a homok segítségével szűri a vizet, a természetben is megfigyelhető módszerrel: a víz áthalad a homokszemcsék közt, amiken fennakadnak a fizikai szennyeződések, zsírok, illetve a homokban megtelepedő mikroorganizmusok lebontják a baktériumokat is.

Ahhoz, hogy a homokszűrőbe helyesen tudjuk betölteni a homokot, kövessük az alábbi lépéseket:

  1. A homokszűrő tetején található szeleprészt le kell szedni a szűrőről, ezáltal elérhető lesz a tárolórész.
  2. A gépészethez mellékelve van egy többágú eszköz, mely leginkább egy kormányra hasonlít. Ezt rá kell helyezni a szűrőből kiálló csőre: ez az eszköz akadályozza meg, hogy a csőbe a homok belekerüljön. A kormánynak 3 rése van, azokon keresztül kell egyenletesen beleönteni a homokot a szerkezetbe, úgy, hogy az 3/4-éig megteljen.
  3. Távolítsa el a kormányt, csavarozza vissza a szőr tetejét, majd indulhat a homokszűrő lepróbálása!

A szűrőhomok is cserére szorul egy idő után. Ez általában 4-5 év szokott lenni, de természetesen érzékelni lehet, ha az átöblítések és átmosások után egyre hamarabb koszosodik ismét a szűrőberendezés. A betöltendő homok általában közepes, vagy kis szemcsenagyságú, de igazából bármilyen tiszta homok megfelelő, amit tüzépen be lehet szerezni.

homokszűrőbe való homok

2. lépés: A homokszűrő átmosatása

Az átmosás során a szűrőben található szennyeződéseket lehet kimosni. Ezek általában a raktározáskor, vagy gyártáskor kerülnek bele, illetve akkor, ha a homok nem megfelelően lett beletöltve a rendszerbe.
A következő pontokat kövessük:

1. Ahhoz, hogy a rendszert be tudjuk kapcsolni értelemszerűen víz kell, mely áthaladhat a rendszeren. Emiatt a következő lépésként fel kell tölteni a medencét nagyjából 30 cm-nyi vízzel, majd indulhat az átmosás.

2. A homokszűrőn található felfele álló menetes idomra erősítsünk rá egy gégecsövet, vagy egy egyszerű slagot.
3. Ezt követően a gépészeten található többállású kapcsolót állítsuk a "BACKWASH", vagyis visszamosás funkcióra. Ez nagyjából 1 percig szennyezett vizet fog a menetes idomon (és a slagon) keresztül kicsapni a szűrőből. A homokos vizet elvezetheti bárhova a kertben, nem fertőző, csak homokos/törmelékes.
4. Ha a víz tisztának tűnik, akkor áramtalanítsa a szűrőt és áttérhetünk a következő lépésre.
visszamosatás

3. lépés: A homokszűrő átöblítése 

Az átöblítés feladata az, hogy az átmosás során a tárolóban felkeveredett homokot visszarendezze a szűrőben, ezzel újra maximálisra emelve a szűrési képességet.

Az öblítéshez az imént leállított szűrőt kapcsolja a "RINSE" állásra. Nagyjából fél percig hagyja működni a szűrőt ebben a funkcióban, majd áramtalanítsa ismét.

4. lépés: A rendszer üzembekapcsolása

Az előző lépések után a leállított szűrőt már átkapcsolhatja a "FILTER" pozícióba és vissza lehet kapcsolni. Ezzel már működik is,  kész a beüzemelés, a homokszűrő használatképes!

Mire kell figyelni a homokszűrő beüzemelésénél? 

Arra kell figyelnie, hogy nem szivárog-e víz valahonnan a rendszerből. Ha csak egy hollandinál lát kisebb csöpögést, akkor elég azt kicsit meghúzni. Ha nagyobb vízfolyás tapasztalható, esetleg a gépészet a fenti lépések helyes elvégzését követően nem indul be, vagy bármi feltűnő fennakadást tapasztal, akkor jelezze nekünk és kimegyünk megszerelni a garancia keretein belül!

medence homokszűrő

A medence szűrőgépészetének karbantartása

A fenti lépéseket (a 1. pont kivételével) szezonban 1-2 hetente meg kell ismételni, hogy elkerülje a szűrő túlzott terhelését és élettartamának erőteljes csökkenését. A homoktartály előtt látható úgynevezett előszűrő, mely egy átlátszó egysége a rendszernek. Ebben akadnak fel a nagyobb szennyeződések (gallyak, levelek). Ezt elegendő havonta egyszer megnézni és kipucolni.
Az ismétlések gyakorisága a medence használatától is függ, de látni fogja, hogy a szűrő már nem tisztít megfelelően; ez jelzi, hogy tisztításra szorul. Jegyezze fel, hogy ez milyen időközönként fordul elő, és igyekezzen megelőzni a túlzott koszolódást.
A szűrőberendezést szezonon kívül kívülről is érdemes letörölgetni.

Polimedence homokszűrő beüzemelés és homokszűrő karbantartás
A szűrőnek napi kétszer kell szezonban működnie 2-3 órát alkalmanként: egyszer reggel, egyszer délután. Természetesen itt is elmondható, hogy érdemes kitapasztalni a megfelelő és egyedi használatot, mivel a medencehasználat függvénye a víz tisztán tartásának intenzitása is. Érdemes esetleg beszerezni egy időkapcsolót, ami automatikusan ki-, és bekapcsolja a szűrőt, így nem manuálisan kell kapcsolgatni a szerkezetet, hanem előre leprogramozottan működik magától.

A szezonon kívül a rendszer maradhat az aknában, de télesíteni kell, melyről medence téliesítés cikkünkben írtunk részletesebben!

Reméljük, hogy a fenti leírás könnyen érthetővé tette a homokszűrő rendszer használatát és világossá váltak a kezdeti beüzemelés lépései. Amennyiben le szeretné tölteni a gyártói leírást a eszközhöz, úgy az alábbi gombra kattintva teheti meg!


GARANCIÁK:

Minőség Garancia

Medencéink első osztályú, német minőségű polipropilénből készülnek, melyre beszállítónk 40-50 éves élettartam garanciát vállal. A polipropilén anyagát tekintve rendkívül ellenálló az UV sugárzással szemben, és jól tűri a magas hőmérsékletet és a fagyokat. Toxicitását tekintve elmondható, hogy maximálisan biztonságos anyagról beszélünk. Normál medence vegyszerezés mellett kioldódásbiztos, így elkerülhetőek vele az egészségügyi kockázattal járó tényezők. A nemzetközi szabványoknak megfelelő, akár élelmiszer tárolásra is alkalmas polipropilén 100%-ban újrahasznosítható, így a környezeti terhelése minimálisra csökkenthető. 

Garancia a telepítés gyorsaságára

Műanyag medencéink innovatív gyártási technológiái lehetővé teszik, hogy a kerti medence telepítése 2 napon belül megtörténjen. Gyárunkban a megrendelés paraméterei alapján készítjük el a terméket, melynél a gépészeti szerelést is előre elvégezzük. A medencetest oldalfalai mentén egyedi tartóvasalást készítünk, mellyel kiváltható a medenceszélek betonnal történő visszatöltése. Ebből adóan a helyszínen már nem szükséges szerelőmunkát végezni, gépészeti egységeket villanyszerelni, valamint körülményes oldalfal betonozást alkalmazni. A helyszínen a kiszállítást követően szinte azonnal élvezheti a medence nyújtotta kényelmet!

Legjobb ár Garancia

Műanyag medencéink esetén országos szinten a legjobb árra garanciát vállalunk. Biztosak vagyunk magunkban, hiszen termékeinket mi magunk gyártjuk, ezért nekünk nem szükséges közvetítői díjakat, valamint viszonteladói költségeket áthárítanunk Ügyfeleinkre.  Szállítási megoldásaink maximálisan optimizáltak, melyből adódóan mind nekünk, mind Ügyfeleinknek kisebb költségbe kerül a medence helyszínre továbbítása. A korábbiakban ismertetettek alapján gyártási technológiáink is innovatívak, mellyel rengeteget spórolhatunk Ügyfeleinknek a telepítés alkalmával.
Akár próbára is tehet minket: ha azonos tulajdonságú, de olcsóbb medencét talál a konkurenseinknél, akkor mi vállaljuk a medence kivitelezését azon az összegen!

100% pénzvisszafizetés Garancia

Amennyiben nem tetszik a medence, vagy utólag visszamondaná a megrendelésünket, úgy 100% pénzvisszafizetést vállalunk. Mivel biztosak vagyunk termékünk minőségében és élettartamában, minden megrendelőnk esetén 10 éves garanciát biztosítunk műanyag medencéinkre. Feltételeinkkel a nálunk történő vásárlás teljes körűen biztonságos!