Medencetelepítéseink során számtalanszor szembesülnek Ügyfeleink a kérdéssel, miszerint érdemes-e világítást igényelniük medencéjükhöz. Attól eltekintve, hogy a kérdés vizsgálata nagyrészt a tulajdonos szubjektív megítélésén múlik, sok érv szól a medence világítás mellett.

Cikkünkben most körbejárjuk a fontosabb kérdéseket ezzel kapcsolatban, hogy Ön könnyebben tudjon dönteni. Ugorjunk is fejest a medence világítások szerepébe!

TIPP: Van már medence világítása, de nem tudja, hogy télen hogy kell az egységeket biztonságba helyezni? Kattintson medence téliesítés cikkünkért!

A medencevilágítás az egyik leghangulatosabb eleme a kertnek

Miért érdemes világítást használni kültéri medencénkben?

A legfontosabb érv a medence világítás mellett mindenképp az, hogy a szezonon belül nagymértékben kibővíthetjük a medence üzemidejét azzal, hogy akár este is kedvünkre fürödhetünk a vízben. Legyen szó akár kerti buliról, vagy általános családi fürdőzésről, a világítás a sötétedés után is alkalmat biztosít a medencehasználatra.

A másik érv a biztonsági tényező. Az esti órákban a kivilágított medencét könnyen ellenőrizhetjük, elkerülve ezzel, hogy olyan tárgyak kerüljenek a vízbe, melyeknek eredetileg nem ott lenne a helyük. A gyerekeket gyakran nehéz elcsalni a meleg estéken a medence mellől, a világítás viszont lehetővé teszi, hogy akár távolabbról is ellenőrizni tudjuk azt, hogy biztonságban vannak-e.

A medence világításának emellett nagy előnye az elmére gyakorolt pihentető hatása is. Ki ne szeretne ejtőzni a medence partján este, miközben a lámpák fénye megcsillan a vízfelszínen, kellemes melankóliába ringatva minket? Köztudott, hogy a világítások a működési színük függvényében terápiás hatással bírnak. Az általunk forgalmazott világítások fehér színben képesek fényt sugározni, ezzel megteremtve a helyzethez illő hangulatot. Ha szeretnénk kihasználni ezt az előnyt, akkor mindenképp érdemes esztétikai világítást használni!

Hogyan kell telepíteni a medence világítást és mennyire lehet szükség?

A világítások szerelése a medencetelepítéssel egy időben javasolt. Bár megoldható lenne az utólagos szerelés is, ez sok utómunkával járna, és a végeredmény sem lesz tökéletes esztétikailag. Fontos, hogy ha LED világításon gondolkozunk, akkor ezt mindenképp jelezzük idejében a medencegyártónak!

A darabszámot tekintve természetese a medence mérete lesz a meghatározó tényező. Kisebb medencék esetén elegendő egy LED lámpa szerelése, míg nagyobb medencék esetén 2 is szükséges lehet.

A medence világításokat a medencetest gépészet felőli rövid oldalához szereljük.

Visszafogott mégis esztétikus medence világítás is könnyedén kialakítható

Mennyiben kerül a medence világítás és milyen élettartammal rendelkezik?

A medence világítások ára attól függ, hogy milyen teljesítményűt vásárolunk. A teljesítmény akkor válik különösen fontossá, mikor nagyobb medencét telepítünk és fontos, hogy a megfelelő fényt biztosítsák eszközeink, ne kelljen hunyorogva botorkálnunk az amúgy is csúszós medenceparton. Kínálatunkban 8 és 36 W közötti teljesítményű LED lámpák találhatóak meg, így minden medencemérethez tudunk biztosítani megfelelő egységet. Ajánlatunkban minden alkalommal a megfelelő méretű fényforrásokat kalkuláljuk be.

TIPP: Kiegészítőink közt több teljesítményű LED izzót is találhat, kattintson IDE értük!

Mivel az izzók LED izzóval vannak felszerelve, így az élettartamuk magas, általánosságban 50.000 óra. A csere így általában évek múltán lehet csak esedékes. Az izzók cseréje voltaképpen nagyon egyszerű, magát az egységet természetesen nem szükséges kicserélni, csak az izzókat benne, ami egy kis tételű befektetés.

A megvalósításnak csak a képzeletünk szabhat határt, ha medence világításról esik szó!

Biztonságosak-e a medenceizzók a víz alatt?

Röviden: igen.
A víz alatti elektronikai berendezések teljes mértékben biztonságosak, erre több nemzetközi szabvány is vonatkozik. Az egységekhez minden esetben tartozik biztosíték is, vagyis ha esetleg meghibásodás fordulna elő, akkor még a probléma előtt áramtalanítja magát a rendszer. A helyesen szerelt medence világítás tulajdonképpen kockázatmentes.

A medence világítás nem csak esztétikai funkciót lát el, de képes kedvezően hatni közérzetünkre, segíteni kikapcsolódásunkat és nem utolsó sorban számtalan órával egészíti ki a fürdőzési időszakot. Egy jól megválasztott szín a kertje ékkövévé teheti a kültéri medencét akár este is.

TIPP: További kényelmi eszközöket is meg szeretne ismerni? EBBEN a cikkünkben a nyakzuhany és az ellenáramoltató kedvező hatásait mutatjuk be!