Hőszivattyúk: így fűtse olcsón a medencéjét! 

Szeretné, ha kerti medencéjében még akkor is meleg volna a víz, ha nem süt a nap? Azt is szeretné, ha ez nem is kerülne sok pénzébe?

Van megoldás a fentiekre, méghozzá a hőszivattyú!

Egy medencefűtő hőszivattyúval gazdaságosan és hatékonyan tarthatja a kívánt hőfokon medencéjét, akár borús időben is!
Ügyfeleinktől számos esetben érkezik megkeresés a medence fűtését illetően: hogyan lehet a legolcsóbban kitolni a fürdési szezont?
Bár több megoldás is létezik a medence víztestének fűtésére (melyekről korábban itt írtunk: "Medence fűtés"), mi szinte minden esetben a hőszivattyút javasoljuk. Nem csak egy egyszerű és olcsó eszközről van szó, de hála a működési elvének a környezetszennyezés minimális és pont akkor a legjobb a hatásfoka, amikor az időjárás borúsra vált. Cikkünkben a medence hőszivattyúk jellemzőit mutatjuk be. Vágjunk is bele!

A kompakt medence hőszivattyú tökéletes megoldás medencefűtésre!

Miért előnyös a medence hőszivattyú működtetése? 

  • Alacsony fogyasztás 

A hőszivattyú működési pozitívuma abban rejlik, hogy a hőenergia nagyobb részét a levegőből állítja elő, akárcsak a légkondicionálók. Így 4 kWh hőenergiához csak 1 kWh energiafogyasztás kell, ezzel pedig a hatásfoka igen magas, ami alacsony villanyszámlát eredményez, kedvező használat mellett.  

  • Gyors és egyszerű telepítés 

Szemben a többi fűtési technológiával, a hőszivattyú egy kompakt és kisméretű szerkezet, melynek telepítése nagyon egyszerű. Voltaképpen a szerkezet egy kültéri légkondicionáló egység méretű eszköz, mely nem igényel nagy helyet, sem speciális merevítéseket. A rendszerrel való összekötése általában nem vesz igénybe többet 1-2 óránál.  

  • Ellenálló anyaghasználat 

A hőszivattyú teljes egészében ellenálló a vegyszeres medencevíz által okozott terhelésnek, hiszen csőrendszere titániumból készült. Ebből kifolyólag a medence vize közvetlenül kering benne, ezzel is fokozva a hő leadás hatékonyságát.  

  • Környezetkímélő működés 

Működése közben nincs káros anyag kibocsátás, a zajterhelés nagyon kicsi: szinte nem is hallani a működését. A külső borítás ellenáll az időjárás viszontagságainak, így kültéren biztonságosan alkalmazható. 

Jól látható a fentiekből, hogy a medence fűtésére tervezett hőszivattyú számos kedvező tulajdonsággal rendelkezik. A korszerű technológiáknak köszönhetően a működési mechanikában rejlik a titka. Vizsgáljuk meg közelebbről is a hőszivattyúk működési elvét!

 

Hogyan tud ennyire hatásos lenni egy hőszivattyú? 

A szivattyú a környezeti levegőből hőt vesz fel, majd ezt a hőt megnöveli és a magasabb hőt a kimenetén leadja. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a környezeti levegőből elvonja a hőt és a kimenetén az elvont hőnél magasabb hővel fűti a medence vizét.
Általánosságban kijelenthető, hogy a működéséhez 75%-ban a légtérben levő meleg levegő járul hozzá, 25%-ban pedig villamos energia által termelt hőenergia. Ebből következik az olcsó üzemeltetési költség és a környezetkímélő működés.
A hőszivattyú közvetlenül van rákötve a medence szűrésért felelős kompresszorra, így a víz forgatásával együtt a hő leadás is megvalósul. Emiatt az egység telepítése nem igényel nagy munkálatokat, valamint kompakt kiszerelésről lévén szó: kis helyet foglal csak. Utóbbi tulajdonságból következik, hogy akár utólag is beszerelhető, elegendő csak egy 60 x 40 cm-es, 10 cm magas fogadó betont készíteni hozzá, melyre le lehet rögzíteni az eszközt!

A hószivattyú működési elve

TIPP: Vásárláskor mindig vegyük figyelembe a medence méretét és ahhoz passzoló hőszivattyút szerezzünk be! Teljesítmény szempontjából 5 kW-tól egészen 20 kW-ig tudunk vásárolni szivattyút.

 

Milyen hőfokot képes előállítani, mikor használjuk? 

A hőszivattyúk egy vezérlőpanellel vannak felszerelve, ahol mi állíthatjuk be a kívánt hőfokot, melyet aztán egy termosztát szabályoz. A maximális hőfok általában 30-35 C°, ám vegyük figyelembe, hogy a valóságban a maximális érték a párolgás hűtőhatása miatt csak akkor teljesíthető, ha a hőszivattyú folyamatosan működésben van.

TIPP: Medencefedéssel csökkentheti a párolgásból eredő hőmérséklet veszteséget, ezzel pedig hatásosabbá tehető a medence fűtése. Kínálatunkért kattintson IDE!

Bár a beszerzési költségek magasabbak lehetnek, mint például egy gázüzemű fűtés esetén, a hőszivattyúk mégis hamar visszahozzák az árukat, a kedvező rezsifogyasztás mellett. A medencék kialakításánál mindig a hosszú távú terveket és megtérüléseket kell előtérbe helyeznünk, hiszen senki nem szeretne 4-5 évente új fűtésrendszert telepíteni. Erre kínál tökéletes megoldást a modern hőszivattyú.

TIPP: Tekintse meg hőszivattyú kínálatunkat, vagy kérje ki elérhetőségünkön a véleményünket!