Melyik a 3 legnépszerűbb medence takaró?

A medence takarók szerepe igencsak fontos, ha medencénket és szeretteinket meg akarjuk óvni a balesetektől, valamint számít, hogy mennyi időt szeretnénk a medence mellett kikapcsolódással és mennyit munkával tölteni.

Alábbi cikkünkben a 3 legjellemzőbb medence takaró fóliát vesszük sorra, melyek mind egy-egy lényeges funkciót látnak el. 

1. Szolár medence takaró fólia

A legelterjedtebb takaró fólia típus a medencetulajdonosok körében. Rengeteg előnnyel rendelkezik ez a típus, szedjük pontokban ezúttal a főbb pozitívumokat:

  • Emeli a medencevíz hőmérsékletét:

A szolár takaró a buborékos felével a víz felé fordítva vékony levegőréteget tartalmaz a víz és a kék fólia között. A szolár takaró az "üvegház" hatás elvén felmelegít a megrekedt levegőt, ami a vízzel érintkezve, mintegy hőmegtartó átadja a hőmérsékletet a víznek, így valójában a víz legfelső 10-15 cm rétege kezd el felmelegedni. 

  • Akár 95%-kal is csökkentheti a párolgást

A medence vízének párolgása kétrétű problémát vet fel. Egyrészt a párolgással hűl a medence vize, másrészt elveszik belőle a víz, hátrahagyva az ásványi sók jelentős részét, ami kicsapódhat a medence szélén. Természetesen a vizet pótolni is kell, ami jelentős terhet róhat ránk egy forró nyári napon. A szolár fólia mindezt megakadályozza. 

  • Spórolhat a vegyszerekkel

A párolgás során egyes vegyszerek a vízzel együtt távoznak a légtérbe a medencéből. Amennyiben takarót használ, úgy ezek benntarthatóak, kevesebbet kell költenie pótlásukra. 

  • Megvédi a medencét a fizikai hulladékoktól

A takaró fizikai védőréteget von a víztestre, ezzel megakadályozza, hogy idegen tárgyak essenek bele a vízbe. Általában falevelek, por és rovarok szoktak a vízbe esni, melyek kedvezőtlenül befolyásolhatják a vízminőséget, valamint rombolják az esztétikai megjelenést is. 

  • Időt, energiát és pénzt takaríthat meg

Mivel a medencéje védve van a párolgástól, a szennyeződésektől, ezért időt és energiát takarít meg végső soron, hiszen nem kell újratölteni a vizet, és nem szükséges annyiszor porszívózni sem a medret. Nem szükséges gyakran pótolnia az elpárolgott vizet sem, ezzel pénzt is megtakaríthat. 

A fentiekből kitűnik, hogy a szolár medence takaró fólia egy nagyon hasznos és nélkülözhetetlen kelléke a medencének. Előnyei közé sorolható még, hogy kis helyen elfér és nagyon könnyű kezelni. Általában egy tekercselővel együtt forgalmazzák, mely a medence egyik rövidebb oldalánál van rögzítve és onnan gyorsan és különösebb erőfeszítés nélkül tudjuk ki-, illetve betekerni.

A szolár medence takaró kihajtása nagyon egyszerű!

2. Biztonsági medence takaró

A biztonsági takaró fő szerepe – ahogy a neve is mutatja – elsősorban a víztest közelében levő biztonság és komfortérzet növelése és az esetleges balesetek kizárása.

A házi kedvencek és leginkább a kertben játszó gyermekek véletlenül beleeshetnek a medencébe, és ha nincs ilyenkor a közelben egy vigyázó szem, akkor bizony nagy baj kerekedhet a balesetből. Ennek elkerülését hivatott biztosítani a medence biztonsági takaróval történő lefedése akkor, amikor a medence használaton kívül van (hűvös időben, vagy akár esti órákban).

A biztonsági medence takaró a legerősebb kamionponyvából készül, melyben keresztben, általában méterenként, alumíniummerevítéseket alkalmazunk. A takaró a medence rövidebbik szélénél van rögzítve és a víz felületére fekszik fel, így biztosítva a terhelés biztonságos eloszlatását. Az ily módon felszerelt ponyva 50 kilogrammnyi terhelést is képes megtartani, így kisgyerekek teljes védelemben vannak, nem fordulhat elő, hogy beszakad alattuk, ha véletlenül ráesnek.

Természetesen ez a típus is rendelkezik a szolártakaró tulajdonságaival, tehát meggátolja a párolgást és növeli a medence hőmérsékletét, ahogyan a fizikai szennyeződésektől is óv.

Bár azt gondolhatjuk, hogy a biztonsági takaró mozgatása a merevítések miatt nehézkes, ez szerencsére nem így van. A biztonsági medence takaró egyszerű rögzítésének, és a hozzá tervezett tekerőnek köszönhetően pár perc alatt ki-, illetve betekerhető, akár egyedül is el lehet végezni. Kis helyet foglal, elfér a medence végében, vagy kis segítséggel odébb is lehet emelni. Lássuk be, ez a pár perces procedúra nem jelent sokat szeretteink megóvása érdekében.
Amennyiben Ügyfeleink tudtunkra adják, hogy kisgyermek is tartózkodni fog a medence környékén, mi mindig javasoljuk a biztonsági takaró beszerzését.

TIPP: Ha igazán biztosra akar menni a biztonság terén, akkor egy medencefedés a legjobb választás. ITT olvashat részletes leírást a fedésekkel kapcsolatban!

A biztonsági medence takaró elsősorban a gyermekek védelmét szolgálja.

3. Téli medence takaró

El is érkeztünk az utolsó típusig: a téli medence takaró fóliáig. Ez egy speciális formája a medence takaróknak, melyet kimondottak hideg időben szokás használni. Viszonylag olcsó eszköz, melynek bevetésével megőrizhetjük medencénk tiszta vizét a következő tavaszig, és egyszerűbbé, könnyebbé tehetjük a medence tavaszi aktiválását. Célja a medence károsodásának minimalizálása, szennyeződésének megakadályozása.

Lényegében egy télálló anyagból (többnyire polietilén fólia) készült medence takaró, amelyet a medencére terítünk, és általában vízzsákokkal rögzítünk a szélein, teljes oldalhosszban. A műanyag medencében télen is meg kell hagyni a vizet, ennek felszínére kell fektetni a fóliát, jelentős (1-1,5 méteres) túlengedéssel. A medence téliesítése fontos művelet, ám erről itt nem írunk részletesebben, a téliesítés folyamatáról itt olvashat.

A téli medence takaró fő feladata a medence védelme a fagykároktól.

A medence takarók kiemelt fontossággal bírnak a medence tisztán tartása és védelme érdekében. Bár esztétikailag nem növelik a kerti medence látványát, de kétségtelenül hatásosan járulnak hozzá a medencetartás kardinális kérdéseihez. Válasszon igényeinek megfelel medence takaró fóliát, vagy kérje ki szakértő kollégánk tanácsát!