Létezik természetes megoldás is tisztításra: a sóbontók szerepe

Belefáradt a klórozó szerek vásárlásába, az állandó vegyszer felügyeletbe? Ha igen, akkor próbálja ki sóbontó készülék beépítésével, mely kényelmesebbé teszi életét, csökkenti a kerti medence fenntartásának költségeit!

A medence tisztításának legismertebb módja a vegyszerezés, de sok medencetulajdonos ódzkodik a vegyszer használattól. Létezik ugyanakkor egy modern technológia is, mellyel a vegyszerezést szinte teljesen elfelejthetjük. Ez nem más, mint a sóbontó eszköz, mely széles körben örvend elismerésnek és használatnak.

Lényegében egy kisméretű szerkezetről van szó, amely a medence keringési rendszerére kötve fejti ki hatását, azáltal, hogy a vízbe nagyobb (de koncentrációt tekintve még mindig alacsony) mennyiségű sót öntünk.

A forgalmazásunkban is kapható, modern sóbontó főegység

1. Mitől hasznosabb a sóbontó, mint a klasszikus vegyszerezés?

Medence tisztítás sóval? Mégis hogy lehetséges ez - kérdezik gyakran Ügyfeleink.
A sóbontó működési elve nagyon egyszerű, üzemeltetési költsége pedig alacsony. Nézzük is meg először az előnyeit pontokba szedve:

  • A vegyszerezés 95%-át kiváltja: nincs szükség mesterséges klórozásra, algátalanító folyadékokra. Ezzel nem csak pénzt, de időt is megspórolhat, hiszen nem kell állandóan ellenőrizni a medence vízminőségét és pótolni a vegyszereket. Egyedül a pH szintet érdemes megvizsgálni időnként.
  • A sóbontóval elkerülhető a medence gyakori vegyszerszaga, a klóros kicsapódás a bőrön, a szemirritáció.
  • Nem szükséges egész szezonra elegendő vegyszert tárolnunk a családi házban.
  • Gazdaságos, hiszen egész idényre elegendő egy feltöltés, amennyiben megfelelő mennyiségű sót használunk.
  • Hatásosan pusztítja el a baktériumokat, mikroorganizmusokat és algákat, akárcsak a vegyszerek, de mindezt környezetbarát módon.
  • Nem vált ki allergiás reakciót, ezért az érzékenyebb bőrűek, és a kisgyerekek esetén is javasolt a használata.
  • Üzemeltetési költsége elhanyagolható, külön keringető rendszert nem igényel és a mérete is kicsi.

A medence tisztítás sóval.

2. Hogyan működik a szerkezet?

A szerkezetet egyszerűn rá kell kötni a keringető rendszerre, közvetlenül a homokszűrő gépészeti berendezés után. Egy kicsivel érdemes magasabbra helyezni, mint a szűrőrendszert, megakadályozva ezzel a lecsapódási folyamatot és a klórgőz termelődését.

A sóbontó eljárás lényege, hogy a medence vizében bizonyos mennyiségű, teljesen átlagos, boltban kapható háztartási konyhasót kell feloldani. Ennek mennyisége a medence méretével arányos: 10 m3-enként 25 kilogramm só a javasolt. A sót általában közvetlenül a medencébe töltjük, egyenletesen körbeszórva a peremek mentén. Ekkora mennyiségű só a vízben csak nagyon alacsony koncentrációt ér el, így a víz szinte alig érezhetően lesz csak sós ízű, gyakran nem is érezni rajta, de semmiképp sem zavaró.
A szerkezetben egy elektrolízis elvén működő egyszerű egység kapja a főszerepet. Az ezen áthaladó medencevízből kicsapódik a só, és az elektromos töltés hatására a NaCl klórra bomlik. Ez a klór hasonlóan tisztítja a vizünket, mint a vegyszeres változata, ám jelen esetben teljesen természetes alapanyagról beszélünk, nem pedig vegyi úton előállított vegyszerről. Miután a klór elvégzi a feladatát, egy kémiai folyamat hatására ismét sóvá alakul át, mely ismét bejut a sóbontóba, így fenntartva a tisztulási körforgást. Természetesen a párolgással és a testünkkel a sókat kivisszük a medence vizéből, ezért az eleinte hozzáadott só forgása nem örök: ha eleinte kevés sót használtunk, akkor pótolás szükséges lehet.

A szerkezeten elhelyezkedő, háttérfényes LCD kijelző egyszerűvé teszi a menükön való navigálást. A sóbontó így dinamikusan követi az Ön beállításait, hogy fenntartsa a beállított klórteljesítményt a külső környezeti paraméterek változása ellenére. A kívánt működési paramétereket beállításában kollégáink segítenek a telepítés alkalmával, de az egyszerű kezelésnek köszönhetően önállóan is elvégezhető. A rendszer folyamatosan monitorozza a sótartalmat, illetve hangjelzéssel figyelmeztet, ha kézi beavatkozásra van szükség. További előny, hogy magasabb sókoncentrátum esetén teljesítménycsökkenést is alkalmaz.

TIPP: A medence tisztítás sóval csak egy a több lehetséges megoldás közül. Cikkünkben a medence vegyszer minimalizálásának lehetőségeiről írtunk.

Karbantartása nem igényel különösebb feladatot, a főcella öntisztuló, baktériumok pedig a sók miatt nem telepednek meg benne. Téliesítés alkalmával javasolt csak átmosni a rendszert a sóbontóval együtt.

Háztartási só, mely szükséges a működéshez

A medence tisztítása sóval ideális választás minden olyan családnak, akik nem szeretnének folyamatos vegyszerezéssel foglalkozni, vagy alapvetően elutasítják azok használatát. A kezdeti beruházási költségek hamar megtérülnek és a szerkezet rengeteg időt spórol meg a medencetulajdonosoknak.

TIPP: Tudta, hogy sóbontót akár nálunk is vásárolhat? ITT tekintheti meg eszközünket!