Ügyfeleink körében gyakran előforduló kérdés, hogy medencéjükbe létrát, vagy esetleg medence lépcsőt válasszanak. Bár a két eszköz céljukat tekintve megegyezik (mindkettő a medencébe való be- és kijutást teszi lehetővé), akad pár marginális különbség köztük.
Cikkünkben ezúttal igyekszünk segíteni a döntésben, ezért felsoroljuk a medence létra és a medence lépcső közti különbségeket, hogy Önnek egyszerűbb legyen a választás!

Kinek lehet jó választás egy medence létra?

A vízbe való ki- és bejutás klasszikus formája a létrán való közlekedés. A medence létrák valamilyen fémötvözetből,  agy erősített alumínium készülnek, krómozottak, így ellenállnak a vegyszereknek és nem rozsdásodnak a vízben. Általában a medence körül elhelyezkedő burkolathoz rögzítik őket és így lógnak a medencevízbe, téliesítéskor pedig el kell őket távolítani.

Formájukat tekintve több típus is megkülönböztethető:

  • Kis , vagy nagy ívű létrák
  • Különböző formájú kapaszkodóval ellátott létrák
  • 2-5 fokos létrák
  • Álló-, vagy csak vízbe süllyesztett típusok

Medence létra

A legnagyobb előnyük abban rejlik, hogy nem foglalnak el sok helyet a medencében. A kis helyszükséglet végett a medencelétra ideális választás lehet kisebb körmedencék esetén, ahol számít minden centiméter. Előnyük megmutatkozik az uszodák medencéiben is, ahol a medencehasználók úszását kevésbé zavarja, mint egy lépcsős megoldás. További előny lehet, hogy a létra általában olcsóbb megoldást kínál és könnyedén cserélhető, ha helyette mást választanánk.

Ám a létra sajnos sok olyan hátránnyal is kecsegtet, melyeket egy lépcső könnyen megoldhat.

Medence lépcső, avagy a kerti medencék kötelező kiegészítője

A medence lépcsők számos előnnyel rendelkeznek. Alábbiakban pontokba szedve kitérünk a leginkább szembetűnő előnyökre:

Biztonságos közlekedés

A medencelépcsők fokainak nagy és csúszásgátlós felülete sokkal biztonságosabb ki- és bejárást biztosítanak a vízbe, mint a létrák keskeny fokai. Ez a tulajdonság elsősorban idősebbek és gyerekek esetén nagy előny, hiszen számukra nehézkes lehet a létra fokainak áthidalása. A lépcsők mellé akár korlát is szerelhető, így a kapaszkodás is megoldható.

Ülőpadként is funkcionálhat

A medencelépcső másik nagy előnye igazán banálisnak tűnhet: le lehet rájuk ülni. Míg a medence létra erre nem ad lehetőséget, a lépcsőfokokra akár több ember is leülhet, így a kényelmi funkciója nagyobb.
Emellett kisgyerekek esetén megoldható, hogy felnőtt felügyelete mellett csak az első pár lépcsőfokig engedjük a vízbe, ameddig még leér a lába.

medence lépcső 1

Esztétikus megoldás

Esztétikában egyértelműen a lépcső a nyerő. Akár belső, akár külső lépcsőt választunk, a medence lépcső szép dísze lesz a medencénknek. Nem kelt fémes hatást, szépen belesimul a medence anyagába.

A lépcső hátránya ugyanakkor az, hogy több helyet foglal el a medencében. Cégünk éppen ezért saroklépcsőket épít, hiszen ezek az egyik sarokban elhelyezkedve kevésbé zavarják a fürdőzést. A fokok ~30cm magasak és a rálépőjük is 30 cm-es, így fokonként ennyit nyúlnak be a kerti medence belsejébe Tehát, egy 3 fokos lépcső 90 cm-re nyúlik be a medencébe.

medence lépcső 2

Melyiket válasszam?

A választásnak mindig a praktikussághoz kell igazodnia. A létrát elsősorban azoknak ajánljuk, akik kis körmedencét vásárolnak, mert így több helyük marad a fürdésre. Ha viszont téglamedencét, vagy nagyobb méretű körmedencét választanánk, akkor mindenképp a lépcső az ideális választás.

Természetesen kollégáink szívesen segítenek személyesen is a döntésben! Vegye fel velünk a kapcsolatot, ha nem tud választani és szakértőink az igények tisztázása után segítségére lesznek :)

 

Elnyertük a tetszését? Böngésszen műanyag medencéink közt és kérjen ajánlatot medencéje mellett lépcsőre, vagy akár létrára!

Megtekintem a medencekínálatot!