April 25, 2018

Ahogy beköszönt a jó idő és ébred a természet, úgy indul be szép lassan a kerti medencézés szezonja is. A téli pihenő után a tavaszi munkálatok általában nagy időbefektetéssel járnak, még akkor is, ha a téliesítés során precízen konzerváltuk a medencét a hideg időszakra.
Cikkünkben ezúttal 4 pontban vesszük végig a medence tavaszi megnyitásának feladatait, hogy a munka egyszerűbb és gyorsabb legyen!

medence tavasz

A téliesítés megszüntetése

Elsőként a téli takarót és a fagytesteket kell eltávolítanunk a medencéről.
Mivel a tél során a hótól és falevelektől elkoszosodik a takaró, kezdjük ennek letisztításával. Fogjunk egy erre a célra alkalmazott seprűt, mellyel beérünk a medence közepéig és eltávolíthatjuk a leveket és durvább szennyeződéseket. Ha meglazítjuk a téli takaró feszítőkötéseit, akkor a művelet egyszerűbbé válik.
Ha a kosz nagy részét lesöpörtük, akkor a takaró egyik rövidebbik oldalánál fogva húzzuk le a medencéről a ponyvát. Ehhez javasolt segítségül kérni egy ismerőst, vagy családtagot.
A medencetakarót terítsük ki a medence mellé és slaggal, valamint puha sörtéjű kefével tisztítsuk meg alaposan. Amint készen állunk, hagyjuk teljesen megszáradni, majd szorosan feltekercselve tároljuk száraz, sötét helyen a következő téliesítésig.
Ezután gyűjtsük be a fagytesteket, melyeket szintén tisztítsunk meg a tárolás előtt. A takarófóliát merevítő vizes zsákokból engedjük ki a vizet, és hagyjuk ezeket is megszáradni.
Ezt követően távolítsuk el a dugókat, melyek a beömlőnyílásokat, és a szkimmert zárták el a fagy elől.

A medence vizének megtisztítása a fizikai szennyeződésektől

Bár a téli takaró a szennyeződések nagy részét visszatartja a medencevíztől, óhatatlanul jut szennyeződés a vízbe is. Ezeket egyszerűen hálóval, vagy kényelmesebb esetben robotporszívóval is eltávolíthatjuk. Ügyeljünk a medence belő oldalfalainak tisztaságára is: egy kefés tisztítóval járjuk végig a medence falát, eltávolítva a rátapadt szennyeződéseket, zsírréteget.
Bár napfény nem jut a medencébe a takaró miatt, és a hideg víz nem kedvez az algásodásnak, előfordulhat növényi szennyeződés is az oldalfalakon, melyet a kefével szintén könnyen fellazíthatunk. Amennyiben úgy ítéljük meg, hogy a medence vize nagyon koszos, akkor érdemes lehet lecserélni a víz egy részét és visszatölteni friss csapvízzel.

medence tavasz tisztítás

A medencegépészet beindítása

Miután a záródugókat és a nagyobb szennyeződéseket eltávolítottuk, jöhet a homokszűrős gépészeti egység átmosása. A gépészeti egységben a tél folyamán sok szennyeződés halmozódhat fel, ezért ennek kitisztítása kulcsfontosságú!
Elsőként a gépészet tetején levő szelepet állítsuk visszamosás (Backwash) opcióra, majd kapcsoljuk be a szűrőt. Ilyenkor a szűrő nem a medencébe juttatja a leülepedett szennyeződéseket, hanem kilöki magából a medencén kívülre. Hagyjuk működni pár percig a gépet, majd állítsuk le.
Ezután a szelepet öblítés (Rinse) funkcióba kell átváltani, hogy teljesen kimossuk a szűrőberendezést. Egy kis ablakocska található a szűrőn, melyen bepillantva láthatjuk, hogy tiszta-e már a víz benne. Ha úgy ítéljük meg, hogy a szennyeződés megszűnt, akkor ismét kapcsoljuk le a gépészetet, állítsuk a szelepet a normál szűrésre opcióra, és megkezdhetjük a medence vizének tisztítását.
Előfordulhat, hogy a medence vize nagyon piszkos és a szűrő ismét telítődik. Ilyenkor a leírt tisztítási folyamatot érdemes megismételni.

A medence vegyszerezése, a sóbontó indítása

A medence vizét tavaszi megnyitással vegyszerezni szükséges. Vizsgáljuk meg teszterrel a keménységet, klórtartalmat és ehhez viszonyítva adagoljuk a szükséges vegyszereket a medencébe. Elsőként minden esetben a klórozást végezzük el! Javasolt tavasszal „klór-sokkot” alkalmazni, vagyis nagyobb mennyiségű klórt alkalmazni. Emellett algagátló szert is öntsünk a vízbe, hogy elejét vegyük a későbbi nehézkes tisztításnak. A kerti medence vízminőségét ellenőrizzük az első pár napban gyakrabban, és pótoljuk a szükséges anyagokat, míg be nem állnak az értékek egy állandó szintre.

Ha sóbontóval rendelkezünk, akkor töltsük fel a medencevizet megfelelő mennyiségű sóval, ami egész idényre elég lesz. A pontos mennyiségről a sóbontóról szóló cikkünkben írtunk. Az eszközt állítsuk 80% fölé picivel.
A sóbontó mellett is meg kell vizsgálni a medence pH értékét, és szükség szerint állítani kell a keménységen, illetve használjunk tavasszal klórtablettát is.

kerti medence tisztítása

Ha elvégeztük a fenti műveleteket, akkor várjunk pár napot a fürdőzés előtt, hogy a medence vize tiszta és friss legyen, a vegyszerek pedig elérjék a kívánt koncentrátumot, mely már nem irritálja a bőrfelszínt.
A medence tavaszi indítása egyszerű művelet, pár alkalmas gyakorlatot követően könnyedén elvégezhető bármelyik medencetulajdonos számára. Ha elakadna sincs gond, hiszen bármikor felkereshet minket, szívesen segítünk tanácsainkkal :)

Kellemes kikapcsolódást kívánunk a szezonra!


GARANCIÁK:

Minőség Garancia

Medencéink első osztályú, német minőségű polipropilénből készülnek, melyre beszállítónk 40-50 éves élettartam garanciát vállal. A polipropilén anyagát tekintve rendkívül ellenálló az UV sugárzással szemben, és jól tűri a magas hőmérsékletet és a fagyokat. Toxicitását tekintve elmondható, hogy maximálisan biztonságos anyagról beszélünk. Normál medence vegyszerezés mellett kioldódásbiztos, így elkerülhetőek vele az egészségügyi kockázattal járó tényezők. A nemzetközi szabványoknak megfelelő, akár élelmiszer tárolásra is alkalmas polipropilén 100%-ban újrahasznosítható, így a környezeti terhelése minimálisra csökkenthető. 

Garancia a telepítés gyorsaságára

Műanyag medencéink innovatív gyártási technológiái lehetővé teszik, hogy a kerti medence telepítése 2 napon belül megtörténjen. Gyárunkban a megrendelés paraméterei alapján készítjük el a terméket, melynél a gépészeti szerelést is előre elvégezzük. A medencetest oldalfalai mentén egyedi tartóvasalást készítünk, mellyel kiváltható a medenceszélek betonnal történő visszatöltése. Ebből adóan a helyszínen már nem szükséges szerelőmunkát végezni, gépészeti egységeket villanyszerelni, valamint körülményes oldalfal betonozást alkalmazni. A helyszínen a kiszállítást követően szinte azonnal élvezheti a medence nyújtotta kényelmet!

Legjobb ár Garancia

Műanyag medencéink esetén országos szinten a legjobb árra garanciát vállalunk. Biztosak vagyunk magunkban, hiszen termékeinket mi magunk gyártjuk, ezért nekünk nem szükséges közvetítői díjakat, valamint viszonteladói költségeket áthárítanunk Ügyfeleinkre.  Szállítási megoldásaink maximálisan optimizáltak, melyből adódóan mind nekünk, mind Ügyfeleinknek kisebb költségbe kerül a medence helyszínre továbbítása. A korábbiakban ismertetettek alapján gyártási technológiáink is innovatívak, mellyel rengeteget spórolhatunk Ügyfeleinknek a telepítés alkalmával.
Akár próbára is tehet minket: ha azonos tulajdonságú, de olcsóbb medencét talál a konkurenseinknél, akkor mi vállaljuk a medence kivitelezését azon az összegen!

100% pénzvisszafizetés Garancia

Amennyiben nem tetszik a medence, vagy utólag visszamondaná a megrendelésünket, úgy 100% pénzvisszafizetést vállalunk. Mivel biztosak vagyunk termékünk minőségében és élettartamában, minden megrendelőnk esetén 10 éves garanciát biztosítunk műanyag medencéinkre. Feltételeinkkel a nálunk történő vásárlás teljes körűen biztonságos!