Ahogy beköszönt a jó idő és ébred a természet, úgy indul be szép lassan a kerti medencézés szezonja is. A téli pihenő után a tavaszi munkálatok általában nagy időbefektetéssel járnak, még akkor is, ha a téliesítés során precízen konzerváltuk a medencét a hideg időszakra.
Cikkünkben ezúttal 4 pontban vesszük végig a medence tavaszi megnyitásának feladatait, hogy a munka egyszerűbb és gyorsabb legyen!

medence tavasz

A téliesítés megszüntetése

Elsőként a téli takarót és a fagytesteket kell eltávolítanunk a medencéről.
Mivel a tél során a hótól és falevelektől elkoszosodik a takaró, kezdjük ennek letisztításával. Fogjunk egy erre a célra alkalmazott seprűt, mellyel beérünk a medence közepéig és eltávolíthatjuk a leveket és durvább szennyeződéseket. Ha meglazítjuk a téli takaró feszítőkötéseit, akkor a művelet egyszerűbbé válik.
Ha a kosz nagy részét lesöpörtük, akkor a takaró egyik rövidebbik oldalánál fogva húzzuk le a medencéről a ponyvát. Ehhez javasolt segítségül kérni egy ismerőst, vagy családtagot.
A medencetakarót terítsük ki a medence mellé és slaggal, valamint puha sörtéjű kefével tisztítsuk meg alaposan. Amint készen állunk, hagyjuk teljesen megszáradni, majd szorosan feltekercselve tároljuk száraz, sötét helyen a következő téliesítésig.
Ezután gyűjtsük be a fagytesteket, melyeket szintén tisztítsunk meg a tárolás előtt. A takarófóliát merevítő vizes zsákokból engedjük ki a vizet, és hagyjuk ezeket is megszáradni.
Ezt követően távolítsuk el a dugókat, melyek a beömlőnyílásokat, és a szkimmert zárták el a fagy elől.

A medence vizének megtisztítása a fizikai szennyeződésektől

Bár a téli takaró a szennyeződések nagy részét visszatartja a medencevíztől, óhatatlanul jut szennyeződés a vízbe is. Ezeket egyszerűen medence porszívóval, vagy kényelmesebb esetben robotporszívóval is eltávolíthatjuk. Ügyeljünk a medence belő oldalfalainak tisztaságára is: egy kefés tisztítóval járjuk végig a medence falát, eltávolítva a rátapadt szennyeződéseket, zsírréteget.
Bár napfény nem jut a medencébe a takaró miatt, és a hideg víz nem kedvez az algásodásnak, előfordulhat növényi szennyeződés is az oldalfalakon, melyet a kefével szintén könnyen fellazíthatunk. Amennyiben úgy ítéljük meg, hogy a medence vize nagyon koszos, akkor érdemes lehet lecserélni a víz egy részét és visszatölteni friss csapvízzel.

medence tavasz tisztítás

A medencegépészet beindítása

Miután a záródugókat és a nagyobb szennyeződéseket eltávolítottuk, jöhet a homokszűrős gépészeti egység átmosása. A gépészeti egységben a tél folyamán sok szennyeződés halmozódhat fel, ezért ennek kitisztítása kulcsfontosságú!
Elsőként a gépészet tetején levő szelepet állítsuk visszamosás (Backwash) opcióra, majd kapcsoljuk be a szűrőt. Ilyenkor a szűrő nem a medencébe juttatja a leülepedett szennyeződéseket, hanem kilöki magából a medencén kívülre. Hagyjuk működni pár percig a gépet, majd állítsuk le.
Ezután a szelepet öblítés (Rinse) funkcióba kell átváltani, hogy teljesen kimossuk a szűrőberendezést. Egy kis ablakocska található a szűrőn, melyen bepillantva láthatjuk, hogy tiszta-e már a víz benne. Ha úgy ítéljük meg, hogy a szennyeződés megszűnt, akkor ismét kapcsoljuk le a gépészetet, állítsuk a szelepet a normál szűrésre opcióra, és megkezdhetjük a medence vizének tisztítását.
Előfordulhat, hogy a medence vize nagyon piszkos és a szűrő ismét telítődik. Ilyenkor a leírt tisztítási folyamatot érdemes megismételni.

A medence vegyszerezése, a sóbontó indítása

A medence vizét tavaszi megnyitással vegyszerezni szükséges. Vizsgáljuk meg teszterrel a keménységet, klórtartalmat és ehhez viszonyítva adagoljuk a szükséges vegyszereket a medencébe. Elsőként minden esetben a klórozást végezzük el! Javasolt tavasszal „klór-sokkot” alkalmazni, vagyis nagyobb mennyiségű klórt alkalmazni. Emellett algagátló szert is öntsünk a vízbe, hogy elejét vegyük a későbbi nehézkes tisztításnak. A kerti medence vízminőségét ellenőrizzük az első pár napban gyakrabban, és pótoljuk a szükséges anyagokat, míg be nem állnak az értékek egy állandó szintre.

Ha sóbontóval rendelkezünk, akkor töltsük fel a medencevizet megfelelő mennyiségű sóval, ami egész idényre elég lesz. A pontos mennyiségről a sóbontóról szóló cikkünkben írtunk. Az eszközt állítsuk 80% fölé picivel.
A sóbontó mellett is meg kell vizsgálni a medence pH értékét, és szükség szerint állítani kell a keménységen, illetve használjunk tavasszal klórtablettát is.

kerti medence tisztítása

Ha elvégeztük a fenti műveleteket, akkor várjunk pár napot a fürdőzés előtt, hogy a medence vize tiszta és friss legyen, a vegyszerek pedig elérjék a kívánt koncentrátumot, mely már nem irritálja a bőrfelszínt.
A medence tavaszi indítása egyszerű művelet, pár alkalmas gyakorlatot követően könnyedén elvégezhető bármelyik medencetulajdonos számára. Ha elakadna sincs gond, hiszen bármikor felkereshet minket, szívesen segítünk tanácsainkkal :)

Kellemes kikapcsolódást kívánunk a szezonra!