Időnként felmerülő kérdés megrendelőink körében, hogy vajon hova érdemes telepíteni a műanyag medencét?
A válasz nagyrészt szubjektív megítélésen alapul, de nem árt pár kritériumot figyelembe venni a megfelelő telepítési hely kiválasztása során.

Cikkünkben most 5 kritériumot veszünk át, melyek figyelembevételével nem csak a medencét óvjuk, de a későbbi fejfájástól is megvédjük magunkat!

Napsütéses, vagy árnyékos területet válasszunk?

Talán az egyik legnagyobb hatással bíró pont a medencét érő napsütés időtartama a kertben.
Általában azt szoktuk javasolni, hogy a medence vizének teljes felületét érje napsütés a nap legnagyobb részében; ne vetüljön a vízre árnyék. Ennek szerepe egyértelmű: a víz az árnyékos területen nehezen tud felmelegedni, így  hűvösebb lesz. A csúcsidőn kívül a napsütéses területre történő telepítés különösen fontos, hiszen ha folyamatosan éri napsugárzás a vizet, akkor a szezont még az enyhébb őszi hónapokban is élvezni tudjuk; nagymértékben mérsékelhető az elektromos erővel történő fűtés költsége.
Fontos ugyanakkor, hogy a medence közelében árnyékos terület is megtalálható legyen. Ez leginkább a nagy nyári melegben fontos, mivel a folyamatos és erős napsugárzás káros lehet a bőrünkre nézve, érdemes néha beülni hűsölni egyet az árnyékba. Másrészről felhevült testtel soha nem szabad a vízbe menni, hiszen ez az idősebbek szervezetére akár komoly megterhelést is jelenthet.

Napsütéses medencepart

Fák és egyéb növények a medence közvetlen közelében

Gyakran előfordul, hogy a medence mellett a bokrok, kerti virágok, a medencevíz közelében pedig fák találhatóak. Bár ezek esztétikai hatása egyértelműen pozitív, nem javasolt a medencét a kerti növényzet közvetlen közelébe helyezni. A víz fölé tornyosuló fák nem csak árnyékot vetnek, de jelentősen szennyezik is a vizet leveleikkel ősszel. A téli időszakban a takarófólián több fahulladék gyülemlik fel, melynek takarítása nehézkes lehet.
A medence mellett levő virágok sokkal kisebb gondot jelentenek, bár érdemes víztűrő növényzetet választani a párás levegő és a kicsobbanó víz miatt.

Fák és a kerti medence

Huzatos helyet ne válasszunk

Lehetőség szerint kerüljük a huzatos helyeket a telepítési hely kiválasztásakor.
A szélmozgás nem csak port és szennyeződést hord a vízbe, de elősegíti a párolgást és a medence lehűlését is. A huzat elkerülhető, ha a kert kerítése tömör, ezáltal felfogja és tereli a légáramlásokat.

Elektronikai és vízpótlási megfontolások

A medence feltöltése érdekében nem szükséges vízrendszerrel kiállni a közelben, ehhez elegendő egy slag is, melyet a medencéhez vezetünk szükség esetén.
Az elektronika terén viszont érdemes kiállni egy vezetékkel a medence közelébe, természetesen megfelelően szigetelve azt. Bár a gépészet akár egyszerű villásdugóval szerelt hosszabbítón keresztül is működtethető, ez se nem maximálisan biztonságos, se nem esztétikus. Minden esetben azt javasoljuk, hogy villanyszerelővel építsenek ki a medence közelében egy villamosenergia kiállást, melyre direktbe rá lehet kötni a gépészetet.

gyerekek a medencében

Könnyű megközelíthetőség

Érdemes a medencét olyan helyre tervezni, ahol a telepítés könnyedén elvégezhető, a munka pedig nem zavaró. Néha adódik olyan szituáció, mikor a medencét nem tudjuk egészben beállítani a kertbe közvetlenül, hanem darabokban kell kiszállítanunk és a helyszínen kell összeszerelnünk, esetleg daruval kell beemelni. Természetesen általunk ez is könnyedén megoldható, ezért nem kell elbontani a garázst, vagy a teljes kerítést, de érdemes kikérni a helyszíni szemle során szakértő kollégánk tanácsát a szűkösebb helyek tekintetében. Érdemes már ilyenkor megbeszélni a lépcső elhelyezkedését is a medencében.
Emellett ide sorolható a könnyű beláthatóság is a lakásból, főként akkor, ha kisgyerekek is játszanak a medence partján, hiszen így rájuk láthatunk, ha gond adódna. Fontos, hogy a gyerekeket soha ne hagyjuk felnőtt őrizet nélkül a medence partján.

A fenti pontok betartása esetén a telepítés és a későbbi használat, valamint a tisztán tartási munkálatok egyszerűbbek lehetnek, ugyanakkor ezek csak íratlan szabályok. A lényeg, hogy a családnak megfelelő privát kikapcsolódást biztosítson a medence!
Cégünk ingyenes felmérés alkalmával pont azért megy ki a helyszínre, hogy tanácsokkal lássa el a vásárlókat és ezáltal a medencetulajdonosok a legjobb megoldást válasszák, ezzel elkerülve a későbbi problémákat!