Gondolt már arra, hogy milyen jó lenne a hűvösebb időben is élvezni a medencéje nyújtotta kikapcsolódást? Esetleg kisgyermekei vannak és szeretné biztonságossá tenni a medencéjét, hogy elkerülje az esetleges baleseteket?

Természetesen van egy nagyszerű megoldásunk, mely számos előnnyel ruházza fel a kerti pancsolókat! Cikkünkben ezúttal a medencefedések pozitív tulajdonságait járjuk körbe.

Mi is a medencefedés pontosan?

Medencefedésnek hívjuk a medencetestünk felett egyfajta buraként elhelyezkedő, általában légkamrás, vagy tömör polikarbonát alapból készült alumínium vázú szerkezetet, mely megvédi medencénket, a benne találhat vizet, valamint elősegíti a víz felmelegedését és megelőzi a párolgást.

Egy átlagos medencefedés így néz ki!

Hogyan kell telepíteni egy medencefedést?

A medencefedések telepítése nagyon egyszerű feladat. Lényegében a medence hosszabbik széleinél levő sínekkel rögzül az aljzathoz. Ezeken a síneken lehet harmonikaszerűen összezárni a fedést a medence egyik végéhez. Az így összecsukott fedésünk kevés helyet foglal és esztétikailag is megfelelő élményt biztosít. Amikor szükségünk van rá, akkor a fedést könnyedén ki tudjuk húzni a medence fölé. Egyes esetekben a sín hosszirányban jóval túlnyúlik a medence területén, ez általában akkor szokott igény lenni, ha a fedést a medencétől távolabb szeretné valaki tárolni.

A telepítést a medence elkészítése után szoktuk kivitelezni, és egy nagyon egyszerű munkáról van szó. A sínek lefúrását követően elhelyezzük az összeszerelt állapotban szállított fedést, mely tetszés szerint mozgatható lesz. A szerelés általában pár órát vesz igénybe, a méretektől függően.

TIPP: Tekintse meg medencefedés típusainkat és válassza az Önnek tetsző formát! Kattintson IDE portfóliónkért!

Magasított fedés alatt még egy kellemes pihenőhely is elfér

7 ok, amiért megéri medencefedést vásárolni

  • A medencefedés biztonságossá teszi a medence területét. Ha háziállatok vagy kisgyerekek tartózkodnak a medence környezetében, akkor bár ritkán, de előfordulhatnak balesetek. Ezek teljes mértékben kiküszöbölhetőek egy fedés telepítésével, ami megakadályozza a vízbeesést. Bár létezik a célra vonatkozóan biztonsági medence takaró is, annak célja csupán a biztonság fenntartása, a fedések többi előnyét nem tudja biztosítani. Európa szerte több országban is kötelező már a medencetulajdonosoknak nemzetközi tanúsítványok alapján biztosítani a medence területét, így érdemes nálunk is előregondolkozni etéren.
  • A medencefedés segít a medence vizének felmelegedésében. A fedések működési elve az üvegházhatáson alapul, vagyis a beáramló napenergia megreked a fedés alatt, így a medence vize még a hűvös külső léghőmérséklet ellenére is könnyen felmelegszik, ha amúgy süt a nap. Emiatt a medence akár tavasszal és ősszel is használható lesz, hiszen a fedés hozzávetőlegesen 50%-kal növeli a medence hőháztartását.
  • Megakadályozza a víz párolgását. Egyszerű elv alapján a párolgó víz nem tud a légkörbe távozni, hiszen lecsapódik a medencefedés belső falán, majd visszacsepeg a medencetestbe. Ezzel nem csak jelentős mennyiségű vizet spórolunk meg (csökkentve a rezsiköltségeket), hanem a víz párolgás révén történő kihűlését is megakadályozzuk. Tapasztalataink szerint a párolgás 95%-a megakadályozható egy jól szerelt medencefedéssel. A párolgás megakadályozható medence takaró fóliákkal is, ám a leghatásosabb kétségtelenül a fedés.
  • A párolgás megakadályozása miatt kevesebb vegyszerezésre van szükségünk a szezon során, hiszen nem kell annyiszor vegyszermentes, friss vízzel feltölteni a medencénket. A medence vegyszerezése nem minden esetben a legjobb megoldás, ezért a fedés nem csak gazdaságos, de környezetkímélő megoldás is lehet a vegyszerezés kiváltására!
  • Védi a medence vizét a fizikai szennyeződésektől. Lévén a medencefedés teljes egészében takarja a vizet, nem tud beleesni falevél vagy egyéb nem kívánatos tárgyak. Mivel a rovarok vagy kétéltűek is nehezen férnek hozzá a víztesthez a zárt fedés miatt, elkerülhető a rovartetemek, és lárvák megjelenése a medence környékén. A medence karbantartása sokkal egyszerűbbé válik, sok munkát spórol meg nekünk a szerkezet.
  • A medencefedés alatt levő levegő magasabb hőmérsékletű lesz. Ugyancsak az üvegházhatás miatt a fedés alatti légtömeg átlagos hőmérséklete jóval a kültéri fölött helyezkedik el hűvös időben is. Amennyiben olyan medencetípust telepítünk, mely alatt elfér egy ember, és a medence szélétől ráhagyást is biztosítunk a fedélnek, akár kényelmes fekvőhelyet is kialakíthatunk pihenés céljából.
  • A téliesítés nagy mértékben egyszerűsödik, ha medencefedést használ, hiszen a fedés önmagában már nagy mértékben hozzájárul a medencetest védelméhez. Téliesítéssel kapcsolatban ITT olvashat részletesebben.

TIPP: Hogy mennyibe kerül egy kerti medence fenntartása? Tudja meg legfrissebb blogcikkünkből!

Kérjen most ajánlatot kedvezményes medencefedésre!

Mennyibe kerül egy medencefedés, és vajon megtérül-e?

A medencefedések ára természetesen függ a medencénk méretétől, illetve a típustól is. Alapesetben azt mondhatjuk, hogy maga a fedés ára egy magasabb egyszeri beruházást von maga után, ám a megtérülése az összegnek nagyon kedvező.
Ez egyrészt a fent felsorolt előnyök miatt van így:

  • jelentősen csökkenő vízszámla, a párolgás megakadályozása miatt
  • csökkenő áramszámla, a medencefűtésre fordított energia végett
  • csökkenő vegyszerezési díjak
  • csökkenő karbantartási költségek a szennyeződések kiküszöbölésével és az egyszerűbb tavaszi nyitással

Kör alakú medencére is létezik praktikus fedés

Mindezek mellett a medencefedési szerkezetek élettartama 10-15 év. Anyagtani vagy szerkezeti problémák szinte soha nem fordulnak elő velük, maximum az anyag színeződhet el.

A medencefedések előnyei jóval túlmutatnak a beruházási költségeken, ezért minden tulajdonosnak ajánljuk őket. Bár elsőre magas árúnak tűnhet ez a kiegészítő, hamar visszahozza az árát, és nem utolsó sorban felbecsülhetetlen értéket képvisel a fedések biztonsági szerepe is.

TIPP: Amennyiben medencefedésen gondolkozik, úgy kötelezettségmentesen kérhet ingyenes ajánlatot tőlünk az alábbi gombra kattintva!

Kérjen ingyenes árajánlatot medencefedésre most!