February 05, 2018

Bár a kültéri medencék önmagukban esztétikus látványt nyújtanak otthonunk kertjében, a kifogástalan megjelenésük bizony nem alapállapotuk. Ha a vizüket nem gondoznánk, akkor az hamar koszosodna és algásodna, mely nem csak az esztétikumot befolyásolja, de ellehetetlenítené a használatot is. A felszaporodott mikroorganizmusok jelenléte káros az egészségre, a medencében levő szennyeződések és a zöld medencevíz pedig rontják a látványt.

Mivel az otthoni medence elsődleges feladata a család és a baráti társaság kényelmes kikapcsolódásának biztosítása, ezért a legvégső esetben szeretnénk a szezonban hetente 2-szer lecserélni a teljes vizet, és lesúrolni a medence falát. Ilyen esetben a megoldás nem más, mint a medence alapgépészetének beszerelése.

Cikkünkben most az alapszintű medence gépészet elemeit, közelebbről nézve a vízforgató szűrőket fogjuk megvizsgálni!

Mi az az alap medence gépészet és miért hívjuk így?

A medencéhez sok-sok gépészeti elem csatlakoztatható. Ezek közül léteznek olyanok, melyek kényelmi funkciót látnak el, vagy olyanok, melyek a vizet tisztítják meg a kémiai vagy a biológiai szennyeződésektől. Léteznek olyan egységek, melyek feladata a medence megvilágítása, vagy éppenséggel a vízmasszázs. Ezek mind kiegészítő gépészeti elemek, melyek megléte nem „kötelező” kültéri medence esetén, csupán komfortérzetünket növelhetik, vagy egyszerűbbé teszik a víztest egészséges használatát. Senki nem szeretne az alábbihoz hasonló medencét a kertjébe:

koszos medence

Létezik ugyanakkor olyan egység is, mely minden kültéri medence esetén elengedhetetlen: ez nem más, mint a medence alapgépészeti egysége, más néven a vízforgató és szűrő berendezés. A szűrő nélkülözhetetlen, ha azt szeretnénk, hogy a medence vize kifogástalan állapotú legyen. Alább pontokba szedve végigvesszük, hogy miért is fontos az alapgépészet megléte:

 • Motorja segítségével forgatja a vizet. Ha a vízben nem alakulna ki természetes áramlás, akkor a víz a melegben elkezdene pangani. A pangó víz leginkább egy felmelegedett pocsolyára emlékeztet: algásodik, kellemetlen szagú, zavaros, megtelepednek benne a mikroorganizmusok, majd az ezeket fogyasztó rovarok. A víz folyamatos forgatása, áramoltatása emiatt mindenképp fontos feladat. 
 • A medence gépészet vízforgatójába egy szűrőrendszer is helyet kap. Ennek feladata nagyon egyszerű: a víz átáramlik rajta, miközben szerkezeti egység megszűri azt. Az így fennakadó szennyeződések tehermentesítik a medence vizét, hogy az megőrízze a tisztaságát.
 • Az alapgépészet saját forgatómotorral rendelkezik, mely lehetőséget ad további gépészeti egységek hozzákötésére is. Ezek az egységek nem rendelkeznek saját motorral, így önmagukban nem tudnának működni, hiszen nincs, ami áthajtaná rajtuk a medence vizét, valamint nincs kiépített csőrendszerük sem. Ha nincs alapgépészet, akkor nem tudunk sóbontót, UV lámpát, vagy akár hőszivattyút kötni a rendszerhez.

Milyen típusú szűrők tartozhatnak az alapszintű medence gépészethez?

Az alapgépészetben megtalálható eszköz mérete és teljesítménye attól függ, hogy mekkora méretű medencével rendelkezünk. Míg a kisebb méretű medencék esetén nincs szűkség nagy teljesítményű gépészetre, addig egy nagyobb medence esetén a kis teljesítmény nem vezetne megoldásra.

Emiatt alapvetően két fajta alapszintű medence gépészetet szoktunk javasolni medencéinkhez, melyeknek tulajdonságait és használhatóságát alább vesszük sorra.

Homokszűrős vízforgató rendszer

A homokszűrő a legáltalánosabb medence gépészeti egység. Általában normál, vagy nagyméretű medencék esetén használjuk a víz tisztán tartására és az áramlás fenntartásához. Nézzük is az előnyöket és a hátrányokat!

Előnyei:

 • Normál, vagy nagyobb méretű medencékhez ideális választás
 • Nagy forgatóerejű eszköz, mely a medence aljára leülepedő koszt is a szűrőrészhez mozgatja
 • Könnyedén építhető mellé extra gépészeti elem (sóbontó, hőszivattyú)
 • Erősebb szűrőteljesítmény
 • Évente egyszer igényel tisztítást, ami nagyon egyszerű művelet
 • Hosszú élettartam

Hátrányai:

 • Magasabb kezdeti beruházást igényel
 • Gépészeti akna szükséges hozzá
 • Összetett szerelést igényel

A homokszűrős vízforgató rendszer a leginkább elterjedt medence gépészeti egység. Bár az alapberuházás magasabb, mint a belógatós szűrő esetén, a hosszú élettartamra vetített megtérülés kedvezővé teszi az eszköz beszerzését.

A telepítését tekintve a homokszűrőt érdemes a medencetelepítéskor elhelyezni. Az egység egy gépészeti aknában foglal helyet, közvetlenül a medencetest mellett, illetve egybeépítve a medencetesttel.
Amennyiben a medencetest mellé megrendeli a homokszűrőt is, úgy mi a gyárunkban már elvégezzük a villamos művi munkálatokat, és a helyszínen a medencével együtt telepíthető a rendszer.

homokszűrős medencegépészeti egység

Hogy miért hasznos mindez?

 • Egyrészt azért, mert sokkal hamarabb befejeződhet a telepítés, mivel a helyszínen a villamos munkálatokkal már nem kell foglalkoznunk.
 • Másrészt a homokszűrős alapgépészettel együtt megrendelt medencetest árából 50% kedvezményt adunk a vásárlóinknak!

A működési elvét tekintve a medence gépészet e formája sokkal nagyobb hatásfokú víztisztítást és forgatást eredményez. A medencetest egyik rövidebb oldalánál helyezkedik el a szívóága a motornak, míg az átellenes oldalon a kifúvóág. A szívóág két részre osztható: egyrészről a medence alján helyezünk el az oldalfalra szívónyílást, másrészről felülre a vízszinthez igazítva szkimmereket alkalmazunk. Ezzel mind a medence alsó részéből, mind a vízfelszínről bejut a víz a medence gépészetbe, hatékonnyá téve a teljes vízkészlet tisztítását.

A kifúvóágak a beszívókkal ellentétes oldalon helyezkednek el és nagyjából 20 centiméterrel a vízfelszín alatt alakítjuk ki őket. Azért fontos, hogy a vízfelszínhez aránylag közel helyezkedjenek el mivel így segíthetik a vízfelszínen levő szennyeződések szkimmer felé áramlását. A rendszer egészét PVC csövek kötik össze. A rendszer további előnye, hogy egyszerűen bővíthető extra gépészeti elemekkel is.
A rendszert általában napi 6-8 órán keresztül érdemes használni, de amennyiben nagyon meleg van, úgy ennél hosszabb napi üzemidő is szükséges lehet.
A rendszer tisztítása igen egyszerű és elég a szezon végével elvégezni: a szűrő alján levő szelep kiengedésével a vizes szennyeződés lecsurog magától. Téliesítés alkalmával egyszerűen vízteleníthető a rendszer, a medencetest nyílásait dugókkal fedjük, a csőrendszert csapszelepekkel elzárjuk.

Homokszűrős gépészeti ábra

Belógatós szűrőrendszer:

A belógatós szűrő egy kis gépészeti egység, melyet elsősorban kör alakú medencékhez ajánlunk. Ahogy a neve is mutatja, a szerkezetet elég egyszerűen belelógatni a vízbe, majd a tisztítást és a forgatást megoldja maga a gép.

Előnyei:

 • Olcsó megoldás
 • Nem szükséges hozzá gépészeti akna
 • Kis helyet foglal, egyszerűen telepíthető bármikor
 • Ideális választás kisméretű kör alakú medencéhez

Hátrányai:

 • Kis mérete miatt gyakori manuális tisztítást igényel
 • Nem esztétikus, hiszen a medencevízbe lógatva foglal helyet
 • Átlagos méretű medencéhez nem elég a forgatóteljesítménye
 • A kis teljesítmény miatt a vízfenéken levő üledéket nem szívja be
 • Viszonylag rövid élettartam
 • Nem köthető hozzá extra gépészeti elem (legalábbis nem optimális)

A felépítése és működése igazából nagyon egyszerű. A belógatása úgy valósul meg, hogy a rendszer felső szívórésze a víz felszínén marad: itt történik meg a víz beszívása. A medencevíz áthalad a kis szűrőn, mely megtisztítja azt, majd a szűrő alján távozik a tisztított víz. A vízforgatási teljesítmény alacsony, ezért leginkább körmedencék esetén lehet elegendő megoldás, amikor a medence formája segíti a víz folyamatos áramlását. Mivel nincs külön kiépített csőrendszere, ezért az egységhez nem javasolt további gépészeti elemek hozzákapcsolása, ezért a medence gépészet bővítése nem lehetséges vele.
Téliesítés esetén egyszerűen csak ki kell emelni a vízből és száraz helyen átteleltetni.

Egyszerű belógatós vízszűrő

A medence gépészet fő egysége mindenképp elengedhetetlen kelléke kel, hogy legyen a tulajdonosok számára. Az alapgépészettel nem csak a medencevíz épségét óvjuk meg, hanem magát a medencét és annak anyagát is. Éppen ezért megéri a beruházás, hiszen az áldozat magasabb élettartamhoz vezet.
Kollégáink minden esetben segítenek kiválalsztani a megfelelő teljesítményű egységet medencéjéhez, így örömmel fogadjuk a kérdéseket!

TUDTA?

Ha medencéje mellé homokszűrős gépészetet is rendel, akkor a medencetest árának 50%-át elengedjük! Kérjen tőlünk díjmentes ajánlatot most!

medencegépészet ajánlatkérés


GARANCIÁK:

Minőség Garancia

Medencéink első osztályú, német minőségű polipropilénből készülnek, melyre beszállítónk 40-50 éves élettartam garanciát vállal. A polipropilén anyagát tekintve rendkívül ellenálló az UV sugárzással szemben, és jól tűri a magas hőmérsékletet és a fagyokat. Toxicitását tekintve elmondható, hogy maximálisan biztonságos anyagról beszélünk. Normál medence vegyszerezés mellett kioldódásbiztos, így elkerülhetőek vele az egészségügyi kockázattal járó tényezők. A nemzetközi szabványoknak megfelelő, akár élelmiszer tárolásra is alkalmas polipropilén 100%-ban újrahasznosítható, így a környezeti terhelése minimálisra csökkenthető. 

Garancia a telepítés gyorsaságára

Műanyag medencéink innovatív gyártási technológiái lehetővé teszik, hogy a kerti medence telepítése 2 napon belül megtörténjen. Gyárunkban a megrendelés paraméterei alapján készítjük el a terméket, melynél a gépészeti szerelést is előre elvégezzük. A medencetest oldalfalai mentén egyedi tartóvasalást készítünk, mellyel kiváltható a medenceszélek betonnal történő visszatöltése. Ebből adóan a helyszínen már nem szükséges szerelőmunkát végezni, gépészeti egységeket villanyszerelni, valamint körülményes oldalfal betonozást alkalmazni. A helyszínen a kiszállítást követően szinte azonnal élvezheti a medence nyújtotta kényelmet!

Legjobb ár Garancia

Műanyag medencéink esetén országos szinten a legjobb árra garanciát vállalunk. Biztosak vagyunk magunkban, hiszen termékeinket mi magunk gyártjuk, ezért nekünk nem szükséges közvetítői díjakat, valamint viszonteladói költségeket áthárítanunk Ügyfeleinkre.  Szállítási megoldásaink maximálisan optimizáltak, melyből adódóan mind nekünk, mind Ügyfeleinknek kisebb költségbe kerül a medence helyszínre továbbítása. A korábbiakban ismertetettek alapján gyártási technológiáink is innovatívak, mellyel rengeteget spórolhatunk Ügyfeleinknek a telepítés alkalmával.
Akár próbára is tehet minket: ha azonos tulajdonságú, de olcsóbb medencét talál a konkurenseinknél, akkor mi vállaljuk a medence kivitelezését azon az összegen!

100% pénzvisszafizetés Garancia

Amennyiben nem tetszik a medence, vagy utólag visszamondaná a megrendelésünket, úgy 100% pénzvisszafizetést vállalunk. Mivel biztosak vagyunk termékünk minőségében és élettartamában, minden megrendelőnk esetén 10 éves garanciát biztosítunk műanyag medencéinkre. Feltételeinkkel a nálunk történő vásárlás teljes körűen biztonságos!