A medence jellegzetes tulajdonságai közé tartoznak az olyan mikrobiológia folyamatok és kémiai reakciók, melyek a víztest tisztaságát negatívan befolyásolják. Ez minden kerti medence velejárója ez, hiszen a számunkra megfelelőnek ítélt kristálytiszta víz ökológiailag nem stabil. Természetesen számunkra ez az ideális állapot, hiszen mi kikapcsolódni szeretnénk a medencevízben, nem pedig állati és növényi szervezetek számára megfelelő körülményeket teremteni. Tekintsük át közösen, hogy milyen reakciók miatt szükséges tennünk a víz fürdésre alkalmas minőségéért!

Medence vegyszer készlet: algaölő, klór, pH szabályozó

Miért fontos a medence vegyszerezése?

A medencevízben általában a két korábbi típusú reakciócsoport szeretne kibontakozni.
A biológiai folyamatok során elsősorban növényi szervek szaporodnak fel a vízben a meleg és a napfény hatására. Az algásodás a pangó és kezeletlen víz velejárója. Bár maga az alga nem okoz egészségügyi problémát számunkra, esztétikailag nagyon romboló látvány egy zöld színű medencevíz. Az algásodás hatására rovarok is megjelennek a víztestben, melynek egyértelműen gátat kell szabni. Ahhoz, hogy ezt elkerüljük, a medencevízbe algaölő és fertőtlenítő anyagokat szükséges önteni, melyek a mikrobiológiai szervezetek számára élhetetlen körülményeket teremtenek. A vizet emellett forgatni is szükséges, hiszen a pangó vizet akár egy nap leforgása alatt ellepheti a zöld alga. A víz mozgatása a vízszűrő feladata, ami biztosítja az áramlásokat a medencében, elkerülve a pangást.
A kémiai reakciókért leginkább a csapvízben fellelhető irritatív anyagok a felelősek. A műanyag medence falából nem válnak ki oldódás hatására anyagok, így ettől nem szükséges tartani. Mivel a csapvíz nem desztillált víz, tartalmaz ásványi sókat, melyek a párolgás révén kicsapódnak a medence falán. Elsőként vékony, csúszós réteget alkotnak, majd a további párolgás alkalmával fehéres sókká tömörülnek. Ez a kicsapódás rongálja a medencetest anyagát, merevvé teszi a ruganyos felületet, elősegítve a repedéseket, anyagelvékonyodást. Esztétikailag is problémás a só kiválása, utólag pedig nehéz letakarítani. A só kiválás megakadályozására keményítő, pH szabályozó vegyi anyagokat használunk.

A medence vegyszert mindig pontosan kell adagolni a vízhez

Biztonságos-e az algaölő, a klórtabletta, és a többi medence vegyszer?

Sokan ódzkodnak a vegyszerezéstől, mert azt gondolják, hogy a medence vegyszer ártalmas lehet ránk és a környezetre nézve. Természetesen ez nincs így, az adalékanyagok biztonságosak, amennyiben az előírt mennyiséget alkalmazzuk. Nagy koncentrációban ugyanakkor a medence vegyszer a környezetre ártalmasak lehet, ezért otthoni raktározásukat tekintve bánjuk körültekintően. Az általunk használt és forgalmazott anyagok ugyanakkor megfelelnek a szabványértékeknek, és komoly bevizsgáláson esnek keresztül.
Semmiképp sem javasolt az általunk előírt mennyiségnél többet felhasználni, hiszen ettől nem lesz tisztább a víz. Amit elérhetünk az csak bőrszárazság, illetve szemkörnyéki pirosodás. Kisgyerekek fürdőzése esetén érdemes csökkenteni a medence vegyszer mennyiségét. De vajon hogyan tegyük ezt meg anélkül, hogy a medence vize tiszta és egészséges maradjon?

Erre több lehetőségünk is van, vegyük sorra őket!

Multitabletta, mely több adalékanyagot is egyszerre tartalmaz_ algaölő, klórtabletta, fertőtlenítők

A medencefedés szerepe a vegyszerezés minimalizálásában

A medencefedés számos előnye mellett a vegyszerhasználat minimalizálásában is segítségünkre lehet. Mivel a fedés megakadályozza a víz párolgását, ezáltal csökkenti a medence vegyszer utánpótlásának szükségességét. Az elpárolgó víz a fedés belső felén lecsapódik és visszacsepeg a vízbe, így a vízszint állandó értéken tartható. Mivel nem csökken jelentősen a vízszint, a kicsapódó sók fehéres lerakódása megakadályozható. A medence vizét nem kell olyan gyakran tölteni, ezért nincs szükség a friss csapvíz ismételt kezelésére például klórtabletta segítségével, esetleg a pH szint ellenőrzésére van szükség.
A medencefedés emellett megakadályozza a fizikai szennyeződések és a rovarok medencébe kerülését, tehát ezek eltakarításával sem szükséges foglalkoznunk.

TIPP: A medencefedések számos előnnyel bírnak, melyről a „Mi is az a medencefedés és miért van szükségünk rá?” cikkünkben részletesen írunk.

Jupiter medencefedés a túlzott vegyszerezés ellenA medence vegyszerezése teljesen kiváltható sóbontóval

A sóbontó a vegyszerezés 95%-át kiváltja: nincs szükség mesterséges klórozásra, algaölő folyadékokra. Ezzel nem csak pénzt, de időt is megspórolhat, hiszen nem kell állandóan ellenőrizni a medence vízminőségét és pótolni a kemikáliákat. Egyedül a pH szintet érdemes megvizsgálni időnként. Elkerülhető vele a medence gyakori vegyszerszaga, a klóros kicsapódás a medencefalon, a szemirritáció, száraz bőr érzés. Hatásosan pusztítja el a baktériumokat, mikroorganizmusokat és algákat, akárcsak a vegyszerek, de mindezt környezetbarát módon teszi. Használatához egyszerűen csak egy elektromos szerkezetre és nagy mennyiségű konyhai sóra van szükség, mellyel idényenként csak egyszer kell feltölteni a medencét. A sóbontóké a jövő, mindenképp érdemes a medence vegyszerezése helyett ezt a korszerű, gazdaságos és környezetbarát megoldást választani.

Tipp: A sóbontókról szóló részletező cikkünket megtalálhatja itt: „Létezik természetes megoldás is tisztításra: a sóbontók szerepe

A sóbontó alapanyag az egyszerű konyhasó

Használjunk UV lámpákat fertőtlenítési célból

Az UV lámpák a látható fénysugárzás kisebb, de a röntgensugárzásnál nagyobb frekvenciájú fényt bocsátanak ki magukból. Az UV-C sugárzás gyakran használt sterilizálási folyamatoknál, ahol a cél a vízben levő mikroorganizmusok elpusztítása.  A baktériumölő célra kifejlesztett medencelámpák hatásosan tartják vissza az algásodást és a parányi élőlények elszaporodását a kerti medencénkben. A víz átfolyik a lámpatest berendezésén, ezzel megtisztulva kerül újra a medencetestbe. A technológia használata mellett ugyanakkor szükséges bizonyos mennyiségű vegyszerezés is, hiszen a víz a medencetestbe érve újra ki van téve a szennyeződésnek és fertőződésnek. Általánosságban azt szoktuk mondani, hogy a medence vegyszerek 70-80% át kiválthatja ez a környezetbarát technológia. Mivel elsősorban a fertőtlenítés a feladata, így a klórtabletta használata mérsékelhető vele a leginkább.

Az UV-C lámpa remek fertőtlenítő, kiegészíti a medence vegyszer hatását

Bár a medencetartás esetén általában elkerülhetetlen néminemű medence vegyszer használata, ha el szeretnénk kerülni a kellemetlen bőrbetegségeket. A cikkből ennek ellenére látható, hogy ennek minimalizálására is vannak lehetőségek. Bár a kemikáliák az előírás szerinti használat mellett biztonságosak, fontos, hogy környezetvédelmi és anyagi szempontból spóroljunk a használatukkal. Erre nyújthatnak megoldást kezdő vegyszercsomagjaink, vagy a sorra vett eszközök, melyeket akár tőlünk is igényelhetnek. Szakértő kollégáink szívesen válaszolnak a felmerülő kérdésekre és segítenek a megfelelő megoldást megtalálni, ha medence vegyszerről esik szó!